Teatre
Cultura 31/03/2022

Contes eròtics japonesos a La Quàntica

Obre a Gràcia un nou espai escènic amb tres relats poètics i picants

2 min
Arnau Vilardebó en una imatge d'arxiu

'La flor que palpita'

La Quàntica. Fins al 3 d'abril del 2022

La narració oral de contes per a adults al Japó té una tradició de més de 300 anys i els artistes que actualment s’hi dediquen gaudeixen d’un gran prestigi entre la població. El gènere conegut com a rakugo, que es pot traduir per escola, abasta contes de totes les èpoques com els que explica Yoshi Hioki a La Quàntica, un petit cau per a 40 espectadors al barri de Gràcia. Un espai escènic que ha aixecat no sense dificultats un emprenedor de més de 70 anys, l’incombustible Arnau Vilardebó. Un bufó i molt ben endreçat espai on Vilardebó aspira a santificar la trobada entre l’art i la ciència barrejant la seva llarga experiència en la mitologia grega amb l’astronomia, i a difondre l’apassionant univers de la narració oral d’arreu del món. Aquest mes acull el narrador japonès amb La flor que palpita.

Ja ho crec que palpita!, perquè es tracta de tres contes del segle XI de tall eròtic al voltant de la sexualitat de les dones. El primer, El nen nascut d’un nap, és la història d’un jove que marxa de Kyoto per fer diners i trobar dona i a qui la primavera la sang li altera; el segon explica la vida d’una oiran (cortesana de les altes jerarquies) tan excitant que no pot consumar la relació sexual; i la tercera narra el viacrucis d’un seductor rebutjat per una dona. Contes d’un erotisme que no renuncia a les fantasies més inimaginables des d’un bellíssim bestialisme fins a una aparent coprofàgia narrades amb suavitat, delicadesa i amb la ritualitat característica de la cultura japonesa.

En un perfecte castellà, més mecànic que natural, Yoshi Hioki dota els contes d’un humor col·loquial eficaç al voltant del plaer de les dones en les relacions sexuals combinant allò més picant amb allò més poètic. El ritual inclou a manera d’enllaços entre conte i conte poemes del gènere tankes (es tracta de haikus als quals s’afegeixen dos versos com els que foren conreats per Carles Riba) d’una famosa poetessa, Akiko Yosano (1878-1947), que parlen de les dones i de la seva llibertat sexual. La Quàntica, un lloc amagat per descobrir. 

stats