Crítica
Cultura 20/06/2019

'Godzilla. Rey de los monstruos': un dinosaure ens salva de nosaltres mateixos i aixafa edificis pel camí

Crítica de la nova entrega de la franquícia hollywoodiana inspirada en el famós monstre japonès

Ignasi Franch
1 min
'Godzilla. Rey de los monstruos',

BarcelonaDirecció: Michael Dougherty. Guió: Michael Dougherty i Zach Shields. 132 min. Estats Units i Japó (2019). Amb Kyle Chandler, Vera Farmiga i Millie Bobby Brown.

Godzilla acumula sis dècades d'experiència com a estrella de 'monster movies' i icona polisèmica: record dels malsons atòmics de l'imperialisme dels Estats Units o, quan convé, fantasia triomfalista de la reconstrucció nipona. Després de destruir desenes de maquetes de Tòquio, el dinosaure radioactiu passa per un bon moment. L'últim rellançament de la saga japonesa, 'Shin Godzilla', remetia a la sobrietat de l'original. I Gareth Edwards va iniciar amb 'Godzilla' una nova franquícia hollywoodiana amb una obra apreciable, estranyament calmada i amb moments bells.

La seqüela del film d'Edwards arriba amanida amb els potenciadors de gust habituals del 'blockbuster': organitzacions opaques, conspiracions, molta acció digital, promeses de noves entregues... No falta un tema d'actualitat (el canvi climàtic combatut per uns ecologistes amb la lògica autodestructiva dels socis del Barça: que peti tot) i un secundari còmic que ofereix dosis homeopàtiques d'autoparòdia per avançar-se a l'audiència escèptica. Ocasionalment es transmet la insignificança d'uns humans a l'ombra de monstres monumentals. També s'esguarden els efectes de catàstrofes prèvies, com a 'Batman v. Superman' o 'Capità Amèrica: Civil War'. L'esquematisme dramàtic, però, facilita que es produeixin desconnexions emocionals. Potser hauria estat convenient seguir la tradició de la sèrie B i prémer l'accelerador narratiu.

stats