Crítica de cinema
Cultura 26/08/2021

'Ice road': Liam Neeson, un heroi obrer enfrontat al clima i a la corrupció empresarial

L'actor protagonitza un tòpic espectacle d'acció i supervivència ambientat als gèlids paisatges canadencs

2 min
Liam Neeson a la pel·lícula 'Ice road'.

'Ice road

(2 estrelles)

Direcció i guió: Jonathan Hensleigh. 103 min. Estats Units (2021). Amb Liam Neeson, Laurence Fishburne, Amber Midthunder i Holt McCallany. Estrena als cinemes el 27 d'agost.

Liam Neeson ha esdevingut un Charles Bronson del segle XXI, heroi i antiheroi recurrent de thrillers d'acció quasi intercanviables. En aquesta ocasió, el protagonista de La llista de Schindler interpreta un camioner que viu amb un germà emmalaltit per la guerra. A causa de la seva situació econòmica desesperada, accepta un encàrrec gairebé suïcida: travessar una ruta de gel fràgil amb un camió carregat de maquinària pesant, necessària per rescatar uns treballadors que s'estan ofegant en una mina esfondrada. El protagonista i els seus companys corren el risc que el gel es trenqui sota els vehicles. En paral·lel, altres persones intenten que la missió fracassi.

Aquest cop, Neeson no encarna un venjador o un sicari en retirada i la seva lluita per la supervivència no passa per l'execució constant d'enemics. Ice road és un entreteniment confortable que, en comparació amb les coreografies boges de la saga Fast & Furious, desprèn un cert aire clàssic. Els mateixos responsables del projecte, però, semblen desconfiar dels tòpics amb què treballen i opten per dopar-los amb els esteroides estètics d'unes imatges digitals agitades i d'una banda sonora agressiva. El resultat sembla només moderadament emocionant i no projecta la contundència d'una altra ficció de Liam Neeson perdut pels fred àrtic: Infern blanc.

Encapçalada per un working class hero granadet que s'enfronta als elements, als poders empresarials i als seus joves taurons, la pel·lícula s'adreça a un públic madur que potser enyora el passat industrial. S'atia un cert ressentiment de classe, decorat per algunes pinzellades de corrupció corporativa. Se'ns insinua que treballar no és suficient per subsistir amb dignitat, que cal arriscar la vida per rebre la menudalla d'un capitalisme de ruleta russa. Amb tot, com si estiguéssim veient un conte tranquil·litzador del Hollywood clàssic (i censurat), la responsabilitat s'acota a uns comandaments intermedis i el final feliç és a tocar.

stats