Música
Cultura 20/06/2017

Daddy Yankee: "No soc gens masclista"

L'artista porto-riqueny, autor de 'Gasolina' i coautor de 'Despacito', actua a Barcelona el 2 de juliol

Efe
2 min
Daddy Yankee, aquest dimarts a Madrid

MadridEl porto-riqueny Daddy Yankee, comença una gira per l'estat espanyol en un moment especialment dolç per al gènere i per a ell com a coautor del 'hit' mundial 'Despacito' juntament amb Luis Fonsi. Autor d'altres èxits com 'Gasolina' i 'Lo que pasó, pasó', Daddy Yankee, nom artístic de Ramón Luis Ayala, actuarà al Poble Espanyol de Barcelona el 2 de juliol.

"No soc gens masclista; al contrari, tinc un matrimoni summament saludable i, si ho fos, no hauria durat més d'un any; la dona i l'home són iguals i hi ha d'haver un balanç d'equip perquè funcioni", explica Daddy Yankee en una entrevista amb Efe. La polèmica és una constant en el gènere que ell va ajudar a consolidar amb el disc 'Barrio fino' (2004), l'àlbum de 'Gasolina'. "És un tema al qual molta gent li va donar el seu propi significat, però, quan dic 'le gusta la gasolina', parlo d'una noia rebel que viu segons les seves pròpies regles", diu.

Malgrat l'acceptació comercial del 'reggaeton' i que sigui un patró rítmic utilitzat per artistes com Shakira, Ricky Martin, Enrique Iglesias o Luis Fonsi, Daddy Yankee reconeix que encara hi perviuen reticències. "Hi ha molts estereotips i gent que parla de 'reggaeton' sense saber de què parla. Qui l'ha estudiat sap que no és una etiqueta, i que hi ha tota mena de estils, com l'ona de ball del Carib, que és el que em caracteritza a mi, a més dels temes socials", explica. Davant el debat sobre la responsabilitat social de la música, Daddy Yankee ho té clar: "Si busques educadors en la música, t'equivocaràs. D'educadors n'hi ha a la universitat i a les escoles. La música és un llibre sense regles".

Daddy Yankee ha aconseguit ser número 1 als Estats Units amb 'Despacito', una cançó que Luis Fonsi feia temps que tenia al cap. "Em va ensenyar el tema i li vaig dir: 'El que li falta és l'energia'. Aquí va sorgir el 'des-pa-ci-to'. Em va donar llibertat per reestructurar el tema i al final vam tenir una gran cançó", diu Daddy Yankee, la gira del qual passarà per Madrid, Punta Umbría, Màlaga, Barcelona, la Corunya i València.

stats