Cinema
Cultura 02/07/2017

Un nou documental explora la relació de Dalí amb la casa de Portlligat

El llargmetratge de David Pujol explica alguns dels aspectes més desconeguts de la biografia de l'artista, especialment les relacions amb el seu pare i la seva germana i primera model, Anna Maria

Efe
2 min
Salvador Dalí, sortint d'un ou en una performance

CadaquésLa Fundació Gala-Salvador Dalí i l'Ajuntament de Cadaqués han presentat la producció d'un nou documental, titulat 'La vida secreta de Portlligat', que repassa la vida i obra del pintor a través de la casa que tenia a Portlligat. Segons la Fundació, la casa de Salvador Dalí va ser l'única residència i taller estable que va tenir el geni, de manera que "serveix de fil conductor per explicar la seva vida i obra, una biografia i una creació que transcorren durant el segle XX".

El documental destaca la forta vinculació del pintor amb el paisatge de Cadaqués, Portlligat i el cap de Creus, on el pintor es va inspirar en moltes de les seves obres. El llargmetratge, de 59 minuts, explica alguns dels aspectes més desconeguts de la biografia de l'artista, especialment les relacions amb el seu pare i la seva germana i primera model, Anna Maria, unes relacions que ajuden a entendre determinats aspectes de l'obra de Dalí.

'La vida secreta de Portlligat' és el segon projecte produït per la Fundació i realitzat per DocDoc Films, després de la producció de 'L'última gran obra', un documental que tracta els enigmes de l'última gran obra de l'artista, el Teatre-Museu de Figueres.

Després de la presentació d'aquest segon lliurament, la Fundació té previst acabar amb una tercera part que inclourà el Castell de Púbol, a la Pera, la residència que Dalí va regalar a la seva musa i estimada Gala.

En la presentació del documental, celebrada aquest dissabte a la nit a la Sala d'Art i Joia de Cadaqués, hi van participar la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Marga Figueras; la directora dels Museus Dalí i guionista del projecte, Montse Aguer; el secretari general de la Fundació Dalí, Lluís Peñuelas, i el director del llargmetratge i responsable de la productora DocDoc Films, David Pujol. Per a la regidora de Cultura de Cadaqués, aquest projecte té com a objectiu "donar a conèixer la casa-taller, el refugi de l'artista i de Gala, que està immers en l'únic paisatge on té raó de ser: Portlligat, Cadaqués i el cap de Creus, un paisatge que estimula el pintor i li dóna identitat".

El director del documental també va destacar que el propòsit era "mostrar Dalí al seu taller, en un 'sancta sanctorum', l'home al seu hàbitat", i ha afegit que "és una biografia plena de matisos i ruptures". "He volgut plasmar la basculació constant entre quotidianitat i exili, entre interior i exterior, entre intimitat i extroversió". El projecte de la Fundació Gala-Salvador Dalí va guanyar el 14 de juny el Premi d'Or de Avicom, la secció audiovisual de l'ICOM, en la categoria de llargmetratges de museus.

stats