Festival de Cinema de Canes

François Ozon reivindica a Canes el dret a la mort assistida

El director francès presenta la pel·lícula 'Tout s'est bien passé', protagonitzada per Sophie Marceau i André Dussollier

2 min
Sophier Marceux i François Ozon al Festival de Cinema de Canes, aquest dimecres.

Canes"¿Que el teu pare et demani que acabis amb ell és amor o perversió?" L'interrogant el llança el marit d'Emmanuèle (Sophie Marceau), una escriptora de mitjana edat, el progenitor de la qual acaba de patir un atac de feridura del qual no es recuperarà. Ell (André Dussollier) ha deixat clar a les seves filles que no vol seguir vivint en aquestes condicions. Tout s'est bien passé, la nova pel·lícula a competició d'un habitual del Festival de Canes com François Ozon, adapta el llibre autobiogràfic de la seva coguionista Emmanuèle Bernheim, en què narra el procés de facilitar al pare el suïcidi assistit a Suïssa, ja que a França aquesta opció no és legal.

La pel·lícula acompanya la protagonista tant en el seu camí íntim d'acceptació de la voluntat del pare com en el seguiment de les tasques i tripijocs legals per acomplir aquest objectiu, de manera que Tout s'est bien passé es desplega com un drama familiar travessat per una clara voluntat pedagògica i reivindicadora del dret a la mort assistida. Ozon i Bernheim amaneixen tot plegat amb alguns pessics d'humor per destensar un film que afronta un tema feixuc de cara, amb serenor i maduresa, però que tampoc se situaria entre el més potent de la filmografia de l'autor.

Jodie Foster a Canes.

Jodie Foster, Palma d'Or d'Honor

La gran estrella de la inauguració del festival va ser Jodie Foster, guardonada amb una Palma d'Or d'Honor que va rebre de mans de Pedro Almodóvar. L'actriu i directora es va posar el públic a la butxaca amb el seu discurs apassionat i alhora pròxim de reconnexió a la vida que va pronunciar sencer amb el seu francès impecable i deliciós. Foster va aprofitar per agrair a la seva dona i també actriu Alexandra Hedison que hagués estat la seva "companya de pijama" en aquests últims mesos de veure cinema des del sofà de casa.

stats