Cinema
Cultura 14/02/2015

Jafar Panahi guanya l'Ós d'Or de la Berlinale

El cineasta iranià, sobre el qual pesa una prohibició de les autoritats per rodar pel·lícules, va filmar 'Taxi' de forma clandestina en un taxi a Teheran

Ara
2 min
Jafar Panahi a 'Taxi'

BarcelonaEl Festival Internacional de Berlín ha atorgat l'Ós d'Or de la seva 65a edició al cineasta iranià Jafar Panahi per 'Taxi'. Panahi va rodar la pel·lícula de forma clandestina sense sortir d'un taxi que recorre els carrers de Teheran. Sobre el director pesa un edicte de les autoritats iranianes que no li permet exercir la seva professió des de fa cinc anys. L'Ós d'Or d'aquesta edició, pert tant, és més que un premi: és un crit en contra de la injustícia i una reivindicació de la llibertat d'expressió artística.

El segon premi en importància, l'Ós de Plata Gran Premi del Jurat, se l'ha emportat la xilena EL CLUB, de Pablo Larraín, sobre un grup de sacerdots caiguts en desgràcia que conviuen en una casa gestionada per l'església. El premi al millor director ha estat repartit entre el romanès Radu Jude pel 'western' picaresc ambientat a la Romania del 1830 i la polonesa Malgorzata Szumowska pel 'thriller' amb tocs de comèdia 'Body'.

En les categories interpretatives, el veterà Tom Courtenay s'ha emportat l'Ós de Plata al millor actor i la seva companya de repartiment, Charlotte Rampling, el de millor actriu. El premi a millor guió ha estat per al documental xilè 'El botón de nácar' de Patricio Guzmán, una poètica evocació de l'extermini dels pobles indígenes de la Patagònia i dels assassinats de la dictadura de Pinochet. I el prestigiós premi Alfred Bauer a la innovació ha estat per al debut 'Ixcanul' del guatemalenc Jayro Bustamante.

'Victoria', la pel·lícula alemanya que protagonitzava la barcelonina Laia Costa, s'ha endut l'Ós de Plata a la contribució artística per la fotografia. Un premi lògic tenint en compte que la pel·lícula està rodada en un únic pla seqüència de dues hores i vint minuts. L'Ós de Plata de 'Victoria' ha estat compartit ex-aequo amb la fotografia de la russa 'Under electric clouds', d'Alexei German Jr.

"Hem tingut una selecció increïble de pel·lícules i ha estat extremadament difícil arribar a una decisió", explicava el president del jurat internacional, el cineasta Darren Aronofsky. El jurat ha pres la decisió de no repartir-se l'entrega dels diferents premis. "Hem arribat a un acord en totes les categories i voldríem lliurar els premis plegats".

El premi ala millor a la millor opera prima ha estat per al drama '600 millas' del mexicà Gabriel Ripstein, fill del conegut director Arturo Ripstein. I el millor curtmetratge va ser Hosanna, del coreà Na Young-kil.

Abans de la cerimònia es van lliurar els premis dels jurats independents. El premi del jurat ecumènic va reconèixer en la competició oficial 'El botón de nácar' del veterà documentalista xilè Patricio Guzmán i en Panorama 'Ned Rifle', del nord-americà Hal Hartley. I el premi especial de la crítica que lliura un jurat Fipresci va ser per a dos films iranians: 'Taxi', de Jafar Panahi, i 'A minor leap down', d'Hamed Rajabi.

stats