Teatre
Cultura 24/10/2022

Joan Carreras confessa les contradiccions de sant Agustí a la catedral de Girona

El Temporada Alta estrena un nou escenari per a les dues funcions de l'obra

2 min
L'actor Joan Carreras va posar veu a les 'Confessions' de Sant Agustí d'Hipona, en el marc del Temporada Alta

GironaPer primera vegada en 30 anys d’història del Festival Temporada Alta, la catedral de Girona ha estat l’escenari d’una de les seves obres. I l’escollida no podria ser més adient: la lectura dramatitzada de les Confessions d’Agustí Hipona, escrites fa 1.600 anys. En un marc senzill i auster, l’actor Joan Carreras va posar veu a les reflexions, aprenentatges i contradiccions del pensador africà, un dels pares de l’Església catòlica.  

Aureli Agustí –conegut com a Agustí d’Hipona o sant Agustí– va néixer el 354 a la província romana de Numídia, a l’actual Algèria. Va aprendre llatí a través dels textos clàssics, amb especial devoció per Virgili, tal com recorda Raül Garrigasait, que ha estat l’encarregat d’adaptar el text original en l’obra representada. 

Davant de l’altar major, Carreras va recitar un resum dels tretze llibres que conformen l'obra, a estones amb una veu serena i reflexiva, d'altres estrident i indignada. Així, en una hora va resseguir la vida i els pensaments d’Agustí d’Hipona, començant per la seva infantesa. “Em repugnava que m’obliguessin a aprendre les lletres”, deia abans de confessar també que sempre feia trampes per poder guanyar però, alhora, s’empipava molt si descobria que els altres en feien. Sense pèls a la llengua, però amb la retòrica típica de l’època, va exposar com, quan es va fer més gran, es va deixar endur pel “salvatgisme” d’amors “turbulents” i pels “plaers infernals”. 

La conversió al cristianisme

Un dels autors que més el van marcar va ser Marc Tul·li Ciceró. Tant és així que la primera vegada que va llegir la Bíblia li va semblar que era “indigna” d’aquest filòsof, ja que considerava que la seva prosa era “rudimentària, contaminada de semitismes i a estones gairebé infantil”, segons Garrigasait. Però, en el fons, hi havia algun misteri en aquells escrits que la seva mare, cristiana, li havia ensenyat de petit i que ell, ja d’adult, estava rellegint i analitzant. 

La catedral de Girona es va convertir, per primera vegada, en l'escenari d'una obra del Temporada Alta.

Després de conèixer la vida de sant Antoni Abad, va decidir convertir-se al cristianisme i dedicar-se a servir a Déu, però no ho va tenir fàcil. Primer va morir la seva mare i després el seu fill, i es va quedar sol. Davant d’aquesta situació, va decidir tornar al seu poble natal, on va ser ordenat sacerdot i, més tard, bisbe. Va ser en aquesta època que va escriure Confessions, un escrit que marcaria la història d’Europa i del cristianisme, i que Joan Carreras va recitar en dues funcions, una divendres i l’altre diumenge, a la catedral de Girona. Però no seran les úniques vegades que l'actor confessarà les contradiccions del sant: hi tornarà el 10 de novembre a l’església de Sant Felip Neri de Barcelona.

stats