Cultura 24/03/2021

'Judas y el mesías negro': vida d’un màrtir del Black Power

El 'biopic' sobre el carismàtic Fred Hampton, líder dels Panteres Negres d'Illinois, està nominat a sis Oscars

1 min
Fotograma de 'Judas y el mesías negro'

'Judas y el mesías negro'

(3,5 estrellas)

Direcció: Shaka King. Guió: Will Berson i Shaka King. 126 min. Estats Units (2021). Amb Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield i Jesse Plemons. Disponible en lloguer a iTunes, Rakuten TV, Google, Amazon Prime Video, Vodafone, Orange, Sony i Microsoft

Fred Hampton tenia només 21 anys quan va morir assassinat en un assalt policial la nit del 4 de desembre del 1969. Era el líder dels Panteres Negres a Chicago, un partit marxista que va capitalitzar el moviment emancipador afroamericà de la dècada dels seixanta i una de les obsessions del director de l’FBI, J. Edgar Hoover. Ara que han passat cinquanta anys, ja no és cap secret que Hoover va promoure el programa Cointelpro de contraintel·ligència per erradicar els Panteres Negres, i Judas y el mesías negro aborda la figura de Hampton a partir de la mirada del traïdor que el va entregar a l’FBI, Bill O’Neal.

Tràiler de 'Judas y el mesías negro'

Amb un acostament sòlid i respectuós, King sembla molt conscient del material que treballa i, sobretot, del públic al qual es dirigeix. I per això, com postulen els codis del gènere, Daniel Kaluuya desborda carisma fent de Hampton, que és l’avi polític de l’actual moviment del Black Power nord-americà. El protagonista del film, però, és el Judes del títol, un O’Neal (LaKeith Stanfield) representat com un home tràgic atrapat entre dues realitats enfrontades, la de la seva gent i la del poder. Tot i que King es pren no poques llicències per articular el relat heroic sobre Hampton, és més interessant la seva postura sobre O’Neal, no per casualitat encarregat d’obrir i tancar aquest biopic de notable muscle polític.

stats