Monument franquista de Tortosa

Justícia recorrerà davant del TSJC la suspensió de les obres per retirar el monument franquista de Tortosa

El procés judicial podria endarrerir la retirada de la piràmides fins a l'estiu del 2022

2 min
El monument franquista al bell mig de l’Ebre a Tortosa.

El monument franquista de l'Ebre, que s'havia de retirar el 18 de juliol, podria quedar-se un any més a Tortosa. Les mesures cautelars del jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona afecten, per ara, la llicència d’obres que va atorgar l’Ajuntament de Tortosa al departament de Justícia i suposarà la paralització total del procés de retirada fins que no es resolguin els dos recursos contenciosos presentats pel Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (Corembe). Una decisió que la conselleria de Justícia ha recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per evitar més retards. El departament de Justícia no vol allargar el procés perquè les tasques per retirar el monument s'han de fer ara, a l'estiu, quan el cabal és baix: "Si la jutge retarda la decisió sobre la retirada del monument franquista, podria obligar-nos a retardar-la un any. Ara és el moment de fer-ho, amb el cabal del riu baix", ha assegurat la consellera Lourdes Ciuró.

De moment els que defensen mantenir el monument i els que volen que desaparegui del paisatge tortosí han convocat manifestacions. El Corembe ha organitzat una manifestació el 15 de juliol per defensar el monument i el referèndum del 2016, en què els tortosins van votar mantenir-lo. La plataforma per a la retirada del monument ha convocat la ciutadania el mateix 18 de juliol a un "acte reivindicatiu, antifeixista i artístic".

Retirar la piràmide de ferro forjat de 45 metres foradada per orificis de metralla que es van transformant progressivament en ciris i creus que es va construir el 1966 per commemorar el 25è aniversari de la victòria franquista a la Batalla de l’Ebre està sent un procés molt llarg. La intenció és retirar el monument del riu Ebre, al seu pas per Tortosa, per poder-lo conservar de manera íntegra i transportar-lo i emmagatzemar-lo amb facilitat. La grua que hauria de retirar-lo, amb un braç que pot aixecar fins a 6,7 tones de pes, ha de baixar per una rampa fins a la llera del riu perquè les seves dimensions fan impossible fer l'operació des dels carrers adjacents. Per això s'ha de fer a l'estiu, quan l'Ebre és menys cabalós

stats