Cultura 02/01/2014

L'església del Pi obre el campanar per pagar-se la rehabilitació

Els visitants es convertiran en mecenes de Santa Maria, que en els propers deu anys necessita un milió d'euros per fer reformes

Efe
2 min
La basília de Santa Maria del Pi

BarcelonaAquest dijous s'ha obert per primera vegada al públic el campanar de l'església de Santa Maria del Pi de Barcelona, una de les joies del gòtic català, i els seus visitants es convertiran a partir d'avui en mecenes de les obres de rehabilitació i millora que es realitzin a l'església. En els propers deu anys, el centre de culte necessita reformes per valor d'un milió d'euros.

Per aconseguir més ingressos, s'ha ideat un circuit que s'inicia a les capelles situades a la part dreta de la Basílica fins a l'altar major, continua pel Tresor, la sala del museu, els jardins interiors, la cripta i les capelles de la part esquerra. A més, hi ha una altra botiga que ofereix materials relacionats amb l'edifici i es podrà visitar el campanar, "la talaia de Ciutat Vella", el punt més alt del centre de la capital catalana fins a finals del segle XIX, al qual s'accedeix després de trepitjar 260 esglaons.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, juntament amb la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, el rector Gaietà de Casacuberta i el gerent Manel Grau han donat a conèixer avui aquesta iniciativa de 'crowdfunding', la primera de les seves característiques a Barcelona. Manel Grau ha explicat en roda de premsa que avui s'inicia una nova etapa de gestió turística i cultural de l'església, que s'ha comunicat també a agències de viatges i establiments hotelers de la zona.

Els preus van dels 3,5 euros per a nens i més grans de 65 anys als 15 euros que costarà als adults una visita completa guiada.

Les obres, una necessitat

La restauració i conservació del campanar, que s'acabarà al llarg del 2014, té un cost de 45.000 euros, mentre que s'ha calculat que la renovació de la coberta de l'arxiu parroquial i el fons documental puja a 95.000 euros. D'una altra banda, la restauració de cobertes de la nau central i de les capelles laterals suposarà 550.000 euros d'inversió més i la restauració de les façanes de la basílica ascendirà a 200.000 euros.

La segona fase de les restauracions emmarcades dins del Pla Director d'Obres es dedicarà a la rehabilitació del Pas de Ronda de la basílica i per a una tercera fase es pensa en la restauració de la coberta de l'església, actualment en mal estat. Manel Grau ha subratllat que "més que visitants allò que volem a partir d'ara són ambaixadors de Santa Maria del Pi".

El rector Gaietà de Casacuberta, que ha reconegut que els feligresos a la seva església "s'estan acabant, com passa en molts llocs", entén que cal arribar a la gent jove i de mitjana edat, tot i que "Europa és un desert, on la qüestió de la fe només queda per a minories".

stats