Cultura 09/09/2014

Mor als 96 anys la poeta Montserrat Abelló

Va ser guardonada amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2008. encara és una veu per descobrir per a una part important dels lectors, tot i que té una connexió notable amb les generacions de poetes joves

Ara
2 min
La poeta Montserrat Abelló en una imatge d'arxiu / FRANCESC MELCION

BarcelonaLa poeta i traductora Montserrat Abelló (Tarragona, 1918-Barcelona, 2014), ha mort als 96 aquest dimarts a Barcelona. Ha sigut una de les veus de la poesia catalana contemporània més singulars i d'una trajectòria més llarga. A més del seu llegat com a poeta, format per una una desena de poemaris, Abelló va ser reconeguda per les seves traduccions de la poeta nord-americana Sylvia Plath, una autora que tenir un fort impacte sobre la seva obra, i d'Ann Sexton. També va traduir a l'anglès obres de Salvador Espriu, Mercè Rodoreda, Maria Àngels Anglada, Maria Mercè Marçal i Olga Xirinacs.

L'editorial Proa va publicar la poesia completa de Montserrat Abelló el 2002: 'Al cor de les paraules. Obra poètica 1963-2002'. El seu darrer recull de poemes es remunta al 2009, 'El fred íntim del silenci' i enguany va publicar un poema inèdit amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, 'Tan sols la paraula nua'.

Tot i haver estat distingida amb la Creu de Sant Jordi (1998), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2008) i el Premi Nacional a la trajectòria professional i artística (2008), Abelló encara és una veu per descobrir per a una part important dels lectors, tot i que té una connexió notable amb les generacions de poetes joves.

Montserrat Abelló va passar la infantesa i la joventut a Tarragona i també a Cadis, Londres i Cartagena, arran de la mobilitat del seu pare, enginyer naval. El 1935 va estudiar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on va formar part del cercle d'estudiants del poeta Carles Riba. Després de la Guerra Civil es va haver d'exiliar: primer a França i al Regne Unit i després a Valparaíso, Xile, on va viure fins que va tornar a Barcelona el 1960. Quan va tornar a Barcelona, va treballar a com professora a la Institució Cultural del CIC de Barcelona fins que es va jubilar.

stats