Cultura 27/08/2014

Mor Peret, el rei de la rumba catalana

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona acollirà la capella ardent de l'artista. El funeral serà privat i es farà divendres.

Ara
2 min
Peret / CÈLIA ATSET

BarcelonaPere Pubill i Calaf, més conegut com a Peret, ha mort aquest dimecres a la Clínica Quiron de Barcelona a causa d'un càncer, segons ha confirmat a l'ACN, Efe i Europa Press el portaveu oficial de la família. N'informa també la pàgina oficial del Facebook de l'artista. Peret, nascut a Mataró el 24 de març del 1935, havia anunciat que deixava els escenaris a finals del mes de juliol, per seguir un tractament contra el càncer.

La història el recordarà com un dels impulsors de la rumba catalana, un estil que va contribuir a popularitzar sobretot des de finals dels anys 60 amb èxits com 'Una lágrima'. Al llarg de la seva trajectòria va combinar les peces més genuïnament rumberes amb altres on la rumba compartia elements amb el pop. Peret sempre va defensar que en la creació de la rumba catalana van influir tant la música cubana com el rock i fins i tot l'havanera, i tot plegat es pot intuir escoltant cançons com ara 'El muerto vivo', 'El gitano Antón', 'El mig amic', 'Lo mato' o 'Canta y sé feliz', el tema amb el qual va actuar al Festival d'Eurovisió l'any 1974.

Després de gairebé dues dècades d'èxit, Peret va deixar la música l'any 1982 per ingressar a l'Església Evangèlica de Filadèlfia. Va tornar a l'activitat artística als anys 90, i va participar en la cerimònia de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, en què va compartir escenari amb Los Amaya i Los Manolos. Aquella cerimònia va ser el primer gran reconeixement institucional de la rumba catalana.

Peret va seguir la seva activitat musical mentre les noves generacions reivindicaven la seva aportació. El mateix Peret va col·laborar amb grups com Ojos de Brujo, i va ser una influència decisiva en infinitat de bandes.

Durant tot el matí s'ha generat confusió al voltant de la mort de l'artista. Unes primeres informacions de TV3 i l'agència Efe confirmaven la defunció de Peret, però al voltant de la una del migdia la família ha enviat un comunicat desmentint la notícia. La portaveu de la família, Anna González, explicava que quan s'ha publicat aquesta primera notícia, el cor de Peret encara bategava. Segons González, ha estat "un personatge" del món de la rumba qui ha filtrat aquesta informació poc després desmentida. Finalment, cap a les tres de la tarda, el portaveu de la família, Toni Garcia, i el mànager, Joan Planas, han confirmat a les agències ACN, Efe i Europa Press la mort de Peret, que també s'ha fet oficial a través de la pàgina de Facebook del cantant.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat el "formidable paper cultural" de Peret i la "vinculació que va fer de la rumba al nostre país". També ha avançat que parlarà amb la família i els amics del cantant per trobar "una manera d'expressar l'estima i el reconeixement per la feina feta".

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona acollirà demà la capella ardent del músic d'onze del matí a dos quarts de deu de la nit. El funeral es farà divendres i serà privat.

stats