Música

Rauw no està sol: 10 cançons sobre ruptures amoroses sense rancor

De Taylor Swift a Joan Manuel Serrat: artistes que han posat el seu cor sobre la taula (de so) amb elegància i sensibilitat

4 min
Julieta Venegas al seu àlbum 'Limón y sal'

BarcelonaDues setmanes després de confirmar la ruptura sentimental amb Rosalía, Rauw Alejandro ha publicat la cançó Hayami hana, en què s’acomiada de la cantant de Sant Esteve Sesrovires amb un missatge d’agraïment, sense rancor ni retrets. “Et dic adeu, que et vagi genial”, canta Rauw Alejandro. Repassem altres cançons que aborden les ruptures i el desamor amb serenitat.

Taylor Swift: ‘Happiness’

La cantant americana ens té acostumats a cançons tristes sobre amors fracassats, sovint amb un aire melodramàtic. Però no sempre llança fletxes a les exparelles. A la cançó Happiness recorda que va viure moments feliços amb aquella persona, encara que ara senti sobretot dolor. Una cosa no treu l’altra. “Hi haurà felicitat després de tu. / Però hi haurà felicitat gràcies a tu. / Totes dues coses són veritat", reconeix Swift.

Adele: ‘Easy on me’

Al disc 30 (2021), Adele narrava el divorci de Simon Konecki després de set anys de relació. Tot i que la cantant no amaga la vulnerabilitat i les llàgrimes vessades, es mostra especialment serena a l’hora d’acceptar la ruptura. “No pots negar que ho vaig intentar, / vaig canviar qui era per prioritzar-nos a nosaltres, / però ara em rendeixo”, canta a la balada Easy on me.

Ginestà: ‘Ulls d’avellana’

Tal com ja havien fet Els Amics de les Arts a Reykjavík, abans d’acomiadar-se els protagonistes d’Ulls d’avellana es reparteixen els records que han compartit: un es queda “la brisa i el mar”, l’altre “les flors, el vi i els somriures”. En comptes de mirar el passat amb ràbia, intenten recordar la relació amb gratitud. “Tant de bo ens veiem d’aquí a un temps / per cridar lo bonic d’aquells dies. / I en el moment en què em tornis al cap, / i el record em rebenti la vida, / sols pensaré que l’amor era cert / i els teus ulls d’avellana de vidre”, canten els germans Serrasolsas.

Els Pets: ‘Feliç’

No hi ha gaires grups catalans que hagin dedicat tantes cançons al desamor. Des del No t’enyoro fins a Blue tack, els de Constantí han parlat sovint de què passa quan les relacions s’acaben. La cançó Feliç, inclosa en el disc Agost (2008), ens recorda la importància de saber deixar anar. “Que malgrat les ganes boges / de trucar-te que ara tinc, / cap paraula, cap penyora, / entorpeixi el teu destí”, canta Lluís Gavaldà. Amb una melodia dolça i pausada, un amant li desitja el millor a l’altre, encara que la relació no hagi funcionat. “Que les hores compartides / et provoquin un somrís. / Ara que ja no m’estimes, / per favor, sigues feliç”.

Lal’ba: ‘Parella imperfecta’

A Parella imperfecta, el grup d’Olesa de Montserrat explica amb humor una relació entre dues persones que són com la nit el dia. “Això ja està enterrat com s’enterra la sardina. / Jo, Rosa d’Abril, i tu ets una Santa Espina. / Més que un pilar de 9, érem la torre de Pisa”, entonen amb una fusió entre la sardana i la bachata. “No veus que tu i jo som la parella imperfecta, / que aquell amor tan màgic va perdre el seu efecte, que el nostre final no és com expliquen les faules”, conclou la parella.

Julieta Venegas: ‘Me voy’

"¡Qué lástima, pero adiós! Me despido de ti y me voy" és una de les tornades més populars si pensem en ruptures amoroses. Me voy, de la cantant mexicana Julieta Venegas, retrata una parella que trenca perquè una de les parts no s’ha sentit valorada, però que ho fa sense despit i acceptant que trobarà altres persones per compartir la seva vida. "Nunca me iría de ti, que es amor del bueno, de toda la vida. Pero hoy entendí que no hay suficiente para los dos", entona la cantant en aquest himne dels comiats, que és també una cançó d’empoderament femení.

Natalia Lafourcade: ‘Lo que construimos’

La cantant mexicana supera els desamors ballant. Lo que construimos és segurament una de les cançons que aborden les ruptures amb més alegria. “No creas que no valió la pena. / No creas que no eres importante. / Al contrario, yo te amé con toda el alma. / Lo que construimos se acabó, / fue solo nuestro”, canta Lafourcade.

Joan Manuel Serrat: ‘Conillet de vellut’

La història de Conillet de vellut és la d’un amor passatger, una aventura memorable que va tenir el final més previsible. Poques vegades les cançons d’amor de Serrat tenen nom i cognom, però en aquest cas és la model danesa Susan Holmquist, una habitual de Bocaccio a qui el fotògraf Oriol Maspons havia immortalitzat a la portada d’Últimas tardes con Teresa (1966), de Juan Marsé. I, com diu a la cançó, la fama (i un fotògraf) es va emportar la noia, i ell va quedar “sol i fotut, conillet de vellut”. I tot i que li llanci algun dard ofès, el cantant li deixa el telèfon per si de cas. Devia tenir esperances, perquè resulta que el telèfon era realment el de casa dels pares al Poble-sec!

Whitney Houston: ‘I will always love you’

Dolly Parton va escriure aquesta gran balada per acomiadar-se del seu soci i mentor, a qui deixava per emprendre una carrera en solitari, però és inevitable, sobretot després de l’exaltada versió de Whitney Houston, interpretar-la com l’adeu d’una amant que marxa agraïda per tot el viscut ("Per damunt de tot, / et desitjo amor"), amb la decisió assumida ("Per favor, no ploris: / els dos sabem que no soc el que necessites"), sense cap rancúnia ("Espero que la vida et tracti bé") i una promesa eterna: "Sempre t’estimaré".

Rigoberta Bandini: 'A todos mis amantes'

Una cançó de desamor, però no per a un amant en concret, sinó per a tots, és el que va compondre Rigoberta Bandini amb aquesta cançó, que va qualificar d’"una mena de penitència cap a tots els seus exnòvios" que va fer per ocupar l’espai de trencacors tradicionalment protagonitzat per homes. "A tots els meus amants, demano atenció": la lletra comença amb una captatio benevolentiae, i continua repassant les històries que no van funcionar amb sinceritat. "Per totes les mirades que mai vaig correspondre, per totes les vetllades que no vaig saber construir", entona la cantant d’Ay mamá i Perra, que transmet un missatge molt clar: "Sé que estaries més content si et digués que encara t’adoro, però no".

stats