NARRATIVA
Cultura 17/12/2010

La nit més esperada de les lletres catalanes

La Nit de Santa Llúcia entrega el Sant Jordi de novel·la a l'escriptor Ramon Solsona, per la seva obra 'L'home de la maleta'

Josep Lambies
1 min
Els guanyadors de la Nit de Santa Llúcia, pels diferents premis literaris en els quals competien

BarcelonLa Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural, és la vetllada més important de les lletres catalanes. Va començar a celebrar-se el 13 de desembre de 1951, en la clandestinitat. I aquesta nit, a l'Àtrium de Viladecans, se n'ha convocat la 60a edició, en un espectacle que, com recordava aquest matí Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, "és alhora un certamen de literatura i una proposta artística, que gira al voltant de la paraula."

El premi més important que s'atorga aquesta nit és el Sant Jordi, dotat amb 60.000 €. Ha estat per a Ramon Solsona, l'autor de Les hores detingudes, que no publicava una novel·la des de l'any 2004. L'obra guardonada, L'home de la maleta, és una confrontació entre dos temps a través de la biografia d'un home, músic en la seva joventut, que s'acaba de quedar vidu. El finalista del Sant Jordi, que rep una dotació de 10.000 €, ha estat, per segona vegada, Jordi Cabré, amb la seva novel·la Després de Laura.

El Carles Riba de poesia ha estat atorgat a Maria Rosa Font, per Un lloc a l'ombra, i el Mercè Rodoreda de contes a Gats al parc, de la joveníssima Alba Dedeu. Els dos premis que es concedeixen a la millor literatura juvenil han estat per a Ludwig i Frank, de David Nel·lo (Premi Folch i Torres), i per a Ullals, la novel·la a quatre mans que signen Salvador Macip i Sebastià Roig (Premi Joaquim Ruyra). Els organitzadors de la Nit, amb el mecenatge del grup Enciclopèdia Catalana, han recordat que la finalitat dels premis és brindar per la importància de la paraula, vetllar pel futur de la llengua i la literatura catalanes i, sobretot, convidar-nos a llegir.

stats