'Nomadland' i 'Borat 2', triomfadores d'uns Globus d'Or molt repartits

'The Crown' ha fet ple en les categories televisives, que també han premiat Schitt's Creek com a millor comèdia

7 min
Una escena de 'Nomadland'

Telemàtics, expeditius i amb alguns problemes tècnics, els Globus d'Or d'aquest any seran recordats per uns premis molt repartits en què la gran guanyadora ha sigut Nomadland, premiada com a millor pel·lícula dramàtica i guanyadora del premi a la millor direcció, que ha recaigut en Chloé Zhao, la segona dona en la història dels guardons en endur-se aquest reconeixement. Amb l'elecció d'aquest relat sobre els nòmades nord-americans contemporanis, l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood ha donat l'esquena a Netflix, que partia com la plataforma amb més nominacions. Un dels pocs premis que s'ha endut el servei d'streaming ha sigut el de millor guió per El juicio de los 7 de Chicago.

Tina Fey i Amy Poehler, que presentaven la gala per quarta vegada, no han defugit les crítiques que han envoltat els premis durant les darreres setmanes i en el monòleg d'inici han fet broma amb la falta de diversitat dels membres de l'Associació de la Premsa Estrangera, el desprestigi dels premis i algunes nominacions sorprenents com ara les de la primera pel·lícula de Sia, Music, o la sèrie Emily in Paris. De fet, els mateixos responsables de l'associació han entonat el mea culpa i durant la seva intervenció han assegurat que treballaran perquè l'organització sigui més diversa.

Un dels moments corprenedors de la nit ha sigut quan la dona de Chadwick Boseman, Taylor Simone Ledward, ha agraït el premi al millor actor per al seu marit, mort l'agost del 2020 a causa d'un càncer. Entre llàgrimes, Ledward ha homenatjat el seu marit recordant que "s'ha d'aprofitar cada moment per gaudir de les persones que estimem". Pel que fa a la categoria d'interpretació femenina dramàtica, la guanyadora ha sigut contra pronòstic Andra Day, que s'ha imposat a Frances McDormand, protagonista de Nomadland, per la seva interpretació de Billie Holiday.

En l'apartat de comèdia o musical la triomfadora ha sigut Borat 2, de Sacha Baron-Cohen, que també ha guanyat el premi al millor actor i que no ha perdut l'oportunitat per disparar contra Rudolph Giuliani, que protagonitza una de les escenes més incòmodes de la pel·lícula. No és l'única vegada durant la gala que s'ha fet referència a l'exalcalde de Nova York i assessor de Donald Trump. Rosamund Pike, que ha guanyat el premi a millor actriu de comèdia per I care a lot imposant-se a la búlgara Maria Bakalova, protagonista de Borat 2, ha reconegut l'atreviment de la seva companya de professió. "Estic segura que estar en aquesta gala és molt més fàcil que estar a soles amb Rudolph Giuliani en una habitació. T'admiro moltíssim", ha dit Pike en referència a l'escena de Bakalova amb l'advocat de Trump. En les categories de repartiment, els guanyadors han sigut una sorpresa: Jodie Foster, per The mauritanian, i Daniel Kaluuya, per Judas and the black messiah.

Com estava previst, el guardó a la millor pel·lícula d'animació ha sigut per a Soul, de Pixar.

'The Crown' arrasa

Emma Corrin interpreta la princesa Diana

En un any de nominacions polèmiques –l'absència de Podría destruirte ha sigut especialment sorprenent– i en què no hi hagut nova temporada de Succession a causa de la pandèmia, una de les incògnites de la nit era qui agafaria el relleu com a millor drama. L'honor ha recaigut en The Crown, que ja va guanyar el premi l'any 2017 amb la seva primera temporada. La història dels inicis de la relació entre Lady Di i el príncep Carles era massa llaminera –i ha fet parlar molt– perquè els Globus d'Or no la premiessin.

Pel que fa als premis d'interpretació, The Crown ha fet ple. La transformació en Lady Di de la pràcticament desconeguda Emma Corrin li ha valgut el premi a la millor actriu de drama. La intèrpret ha agraït el premi a la desapareguda princesa, una dona, ha explicat, que li ha ensenyat què és la bondat i l'empatia. També ha tingut paraules per al seu company Josh O'Connor, que interpreta el príncep Carles i que ha guanyat el premi a millor actor de drama. El britànic ha fet un discurs amb contingut social en què ha demanat posar la salut mental entre les prioritats de la societat. L'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood també ha volgut premiar Gillian Anderson com a millor actriu de repartiment per la seva interpretació de Margaret Thatcher, que ha dividit la crítica. En l'apartat masculí, el premi de repartiment ha sigut per a John Boyega, per Small Axe.

En l'apartat de comèdia, els Globus d'Or han seguit el camí marcat pels Emmy i han coronat Schitt's creek com la millor sèrie en aquesta categoria. Dan Levy, creador de la sèrie junt amb el seu pare, Eugene Levy, ha assenyalat que la sèrie, que ja ha emès la seva última temporada, sempre ha volgut ser una celebració de la diversitat i ha demanat a l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood que s'empelti de l'esperit de la comèdia. No és l'únic premi que s'ha endut Schitt's creek: Catherine O'Hara ha guanyat el guardó a millor actriu pel seu paper de la decadent i surrealista Moira Rose. En l'àmbit masculí, Jason Sudeikis, que ha rebut la noticia del premi lluint una dessuadora, ha sigut considerat el millor actor per l'optimista Ted Lasso. Com si estigués seguint les ensenyances del seu personatge, Sudeikis ha dedicat el guardó als seus companys de repartiment. "Em fan millor del que soc", ha assegurat.

La categoria per a la qual s'esperaven poques sorpreses era la de millor minisèrie, que fent realitat totes les apostes ha reconegut Gambito de dama, un dels darrers grans fenòmens de Netflix. També estava gairebé cantat el guardó per a la seva protagonista, Anya Taylor-Joy (que també aspirava al premi a millor actriu de comèdia en cinema). Amb un look de Hollywood clàssic, l'actriu ha assegurat que tornaria a rodar la sèrie "una vegada i una altra".

Mark Ruffalo, millor actor de minisèrie per I know this much is true, ha fet un discurs polític en què ha assegurat que Estats Units es troben en un procés de sanació. "Oblidem el passat cruel d'aquest país", ha demanat Ruffalo, que ha agraït el premi des de casa seva acompanyat de la seva dona i els seus fills.

Un dels més emocionants de la nit ha sigut l'entrega del premi Cecil B. DeMille a Jane Fonda. L'actriu, amb una llarga carrera cinematogràfica però també coneguda pel seu activisme, ha recordat que "en moments turbulents la cultura ha sigut essencial perquè expliquem històries que canvien les ments i els cors". En aquest sentit, Fonda s'ha sumat a la crida a respectar la diversitat social davant i darrere de les càmeres. "Fem un esforç per eixamplar les portes, perquè tothom tingui la possibilitat d'entrar i que la seva història sigui escoltada i estar en línia amb la diversitat emergent", ha dit.

Tots els premis

Cinema

Millor pel·lícula: drama

'El padre'

'Mank'

'Nomadland'

'Promising young woman'

'El juicio de los 7 de Chicago'

Millor pel·lícula: comèdia o musical

'Borat 2'

'Hamilton'

'Palm Springs'

'Music'

'The Prom'

Millor direcció

Emerald Fennel, 'Promising young woman'

David Fincher, 'Mank'

Regina King, 'One night in Miami

Aaron Sorkin, 'El juicio de los 7 de Chicago'

Chloé Zhao, 'Nomadland'

Millor actriu de drama

Viola Davis, 'La madre del blues'

Andra Day, 'The United States vs. Billie Holiday'

Frances McDormand, 'Nomadland'

Vanessa Kirby, 'Fragmentos de una mujer'

Carey Mulligan, 'Promising young woman'

Millor actor de drama

Riz Ahmed, 'Sound of metal'

Chadwick Boseman, 'La madre del blues'

Anthony Hopkins, 'El padre'

Gary Oldman, 'Mank'

Tahar Rahim, 'The mauritanian'

Millor actriu de comèdia o musical

Maria Bakalova, 'Borat 2'

Kate Hudson, 'Music'

Michelle Pfeiffer, 'French exit'

Rosamund Pike, 'I care a lot'

Anya Taylor-Joy, 'Emma'

Millor actor de comèdia o musical

Sacha Baron Cohen, 'Borat 2'

Lin-Manuel Miranda, 'Hamilton'

James Corden , 'The prom'

Dev Patel, 'La increíble historia de David Copperfield'

Andy Samberg, 'Palm Springs'

Millor actriu de repartiment

Glenn Close, 'Hillbilly elegy'

Olivia Colman, 'El padre'

Jodie Foster, 'The mauritanian'

Amanda Seyfried, 'Mank'

Helena Zengel, 'News of the world'

Millor actor de repartiment

Sacha Baron Cohen, 'El juicio de los 7 de Chicago'

Daniel Kaluuya, 'Judas and the black messiah'

Jared Leto, 'The little things'

Bill Murray, 'On the rocks'

Leslie Odom Jr., 'One night in Miami'

Millor pel·lícula d'animació

'Els Croods, la nova era'

'Onward'

'Over the moon'

Soul

'Wolfwalkers'

Televisió

Sèrie de drama

'The Crown' (Netflix)

'Lovecraft country' (HBO)

'The mandalorian' (Disney+)

'Ozark' (Netflix)

'Ratched' (Netflix)

Sèrie de comèdia o musical

'Emily in Paris' (Netflix)

'The flight attendant' (HBO Max)

'The Great' (Hulu, es veu a Espanya a Starzplay)

'Schitt's Creek' (CBC)

'Ted Lasso' (Apple TV+)

Minisèrie o 'TV movie'

'Normal people' (Hulu, a Espanya es veu a Starz)

'Small Axe' (BBC/Amazon)

'Gambito de dama' (Netflix)

'The undoing' (HBO)

'Unorthodox' (Netflix)

Actor de drama

Jason Bateman: 'Ozark' (Netflix)

Josh O'Connor: 'The Crown' (Netflix)

Bob Odenkirk: 'Better call Saul' (AMC)

Al Pacino: 'Hunters' (Amazon Prime Video)

Matthew Rhys: 'Perry Mason' (HBO)

Actriu de drama

Olivia Colman: 'The Crown' (Netflix)

Jodie Comer: 'Killing Eve' (BBC, a Espanya es veu a la HBO)

Emma Corrin: 'The Crown' (Netflix)

Laura Linney: 'Ozark' (Netflix)

Sara Paulson: 'Ratched' (Netflix)

Actor de comèdia

Don Cheadle: 'Black Monday' (Showtime)

Nicholas Hoult: 'The Great' (Hulu, a Espanya es veu a Starzplay)

Eugene Levy: 'Schitt's Creek' (CBC)

Jason Sudeikis: 'Ted Lasso' (Apple TV+)

Ramy Youssef: 'Ramy' (Hulu)

Actriu de comèdia

Lily Collins: 'Emily in Paris' (Netflix)

Kaley Cuoco: 'The flight attendant' (HBO Max)

Elle Fanning: 'The Great' (Hulu, a Espanya es veu a Starzplay)

Jane Levy: 'Zoey's extraordinary playlist' (NBC)

Catherine O'Hara: 'Schitt's Creek' (CBC)

Actor de minisèrie o 'TV movie'

Bryan Cranston: 'Your honor' (Showtime)

Jeff Daniels: 'The Comey rule' (CBS)

Hugh Grant: 'The undoing' (HBO)

Ethan Hawke: 'The good Lord Bird' (Showtime)

Mark Ruffalo: 'I know this much is true' (HBO)

Actriu de minisèrie o 'TV movie'

Cate Blanchett: 'Mrs. America' (Fx)

Daisy Edgar-Jones: 'Normal people' (Hulu, a Espanya es veu a Starz)

Shira Haas: 'Unorthodox' (Netflix)

Nicole Kidman: 'The undoing' (HBO)

Anna Taylor-Joy: 'Gambito de dama' (Netflix)

Actor de repartiment

John Boyega: 'Small Axe' (BBC/Amazon)

Brendan Gleeson:' The Comey rule' (CBS)

Dan Levy: 'Schitt's Creek' (CBC)

Jim Parsons: 'Hollywood' (Netflix)

Donald Sutherland: 'The undoing' (HBO)

Actriu de repartiment

Gillian Anderson: 'The Crown' (Netflix)

Helena Bonham Carter: 'The Crown' (Netflix)

Julia Garner: 'Ozark' (Netflix)

Annie Murphy: 'Schitt's Creek' (CBC)

Cynthia Nixon: 'Ratched' (Netflix)

stats