Cultura 01/04/2019

Pisarello vol una consulta ciutadana per decidir la continuïtat de la monarquia

Es presenta la 4a Primavera Republicana, que inclourà el primer festival de cultura xarnega

Sílvia Marimon
2 min
Les entitats que participen a la 4a Primavera Republicana al Refugi 307

BarcelonaLa placa que recorda les tortures que diverses víctimes de la repressió franquista van patir a la comissaria de Via Laietana, que va ser instal·lada dimarts passat i cremada dijous, ha tornat a ser reposada aquest dilluns coincidint amb el dia en què els republicans van perdre la Guerra Civil.

El mateix 1 d’abril el consistori va presentar la programació de la 4a Primavera Republicana. Una presentació que el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va aprofitar per reivindicar una consulta ciutadana per decidir el futur de la monarquia: “Un dels grans dèficits de la democràcia és no haver celebrat una consulta sobre la monarquia, que és incompatible amb els valors republicans”, va dir Pisarello. El primer tinent d’alcalde també va recordar que totes les formacions polítiques, a excepció del PP i Ciutadans, van aprovar reposar el faristol amb el mateix text que hi havia i instar el govern espanyol a convertir la comissaria de Via Laietana en un espai memorial de la repressió franquista. D’altra banda, la Junta Electoral va rebutjar la denúncia del regidor del PP, Alberto Fernández Díaz, sobre l’acte de la descoberta de la placa perquè no va suposar cap despesa de diners públics. Fernández Díaz considerava que el descobriment de la placa era una “infracció electoral” perquè era un acte de propaganda política coincidint amb la celebració de la campanya electoral.

En aquesta edició de la Primavera Republicana, que se celebrarà del 6 al 14 d’abril (dia en què es commemora la proclamació de la República), es presentarà el I Festival de Cultura Txarnega. “Nosaltres mateixos volem explicar qui som perquè sempre ens han narrat els altres”, va dir l’escriptora i activista Brigitte Vasallo. L’anunci va aixecar una certa polseguera, tant pels dubtes sobre la vigència i la definició del significat de xarnego -que Vasallo veu com el “ queer nacional”- com per la grafia amb tx.

Hi haurà també un Cicle de Cinema Republicà, un homenatge a la vaga de la Canadenca i la presentació d’una placa en memòria de la lluita que, ara fa 100 anys, va aconseguir la jornada de vuit hores. També es presentarà el futur monument de la presó de dones de les Corts, on el franquisme va tancar més de 5.000 dones i infants entre el 1939 i el 1955. I se celebrarà un partit de futbol entre el Clapton Community FC, un club anglès amb 140 anys i que en el seu uniforme ret homenatge a la República Espanyola, i el CE Júpiter, un club de barri, obrerista i catalanista que va néixer al Poblenou el 1909.

stats