Música

El Primavera Sound tindrà doble seu a Barcelona i Madrid el 2023

L'anunci arriba després de les desavinences amb l'Ajuntament de Barcelona per allargar la cita

4 min
Públic del Primavera Sound.

BarcelonaEl Primavera Sound ha anunciat que tindrà doble seu a Barcelona i Madrid el 2023. Se celebrarà de l'1 al 3 de juny a Barcelona, al Parc del Fòrum, i a Madrid del 8 al 10 de juny, en concret a la Ciudad del Rock d'Arganda del Rey, que està situada a uns 25 quilòmetres de la capital espanyola. L'anunci arriba després de les desavinences públiques entre el festival i l'Ajuntament de Barcelona, en què fins i tot va acabar intervenint l'alcaldessa Ada Colau: "Està fora de discussió que el Primavera Sound es queda a Barcelona". També va donar ordres que es negociés amb el festival. El principal desacord era sobre la durada del festival, que el Primavera Sound volia que fos de dos caps de setmana.

La situació ha acabat amb aquesta solució inèdita: el Primavera Sound 2023 tindrà doble seu, i en cap cas s'allargarà més enllà del format habitual d'un cap de setmana, tant a Barcelona com a Madrid. "Serà un festival amb doble seu", ha dit un dels directors del Primavera Sound, Alfonso Lanza, que ha admès que han tingut "totes les facilitats" de les administracions de Madrid. "És molt il·lusionant. És una solució bona per a Barcelona, per a Madrid i per al festival", ha afegit Lanza. Tot i que falten "detalls per concretar", la idea és "duplicar el model de Barcelona" i aconseguir "continuïtat" a les dues ciutats per tenir "estabilitat jurídica". Segons Lanza, un esdeveniment de les dimensions del Primavera Sound necessita treballar aspectes com la contractació artística i la logística amb "entre 20 i 30 mesos" d'anticipació.

A partir del 2023 el Primavera Sound tindrà tres seus a la península Ibèrica: Barcelona, Porto i Madrid. La de Porto, que té un format més reduït, coincidirà amb la de Madrid. "Porto surt reforçat", assegura Lanza, perquè de cara a les agències de contractació és atractiu poder oferir tres dates a Barcelona, Madrid i Porto.

La reacció de l'Ajuntament de Barcelona

Segons el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Jordi Martí, l'Ajuntament de Barcelona estava "estudiant molt" la petició del Primavera Sound d'allargar el festival a dos caps de setmana el 2023. "Nosaltres hem fet moltes passes perquè això pogués ser, però ells finalment s’han decidit a fer-ho en dos caps de setmana però triant dues ciutats", diu Martí, per a qui la doble seu Barcelona-Madrid és "una bona solució per al festival". "Els desitjo tota la sort del món. Sempre hem celebrat que els grans festivals creats a Barcelona tinguessin subseus a altres ciutats del planeta. Són plataformes de difusió de la música feta a Barcelona –afegeix Martí–. Em sembla positiu que passi aquesta expansió. Consolida el festival i la seva relació amb Barcelona". Per a Martí, "hauria sigut un desastre per a la ciutat i per al festival" que el Primavera Sound marxés de Barcelona.

El Primavera Sound, que va cancel·lar les edicions 2021 i 2021 per la pandèmia, se celebrarà aquest 2022 en dos caps de setmana, del 2 al 4 i del 9 a l'11 de juny. L'organització vol que aquest sigui un nou model de funcionament més enllà del 2022, però això no ho veia tan clar l'Ajuntament de Barcelona, perquè entrava en conflicte amb els usos de l'espai públic del districte de Sant Martí i amb el respecte pel descans dels veïns, perquè el festival pot moure al dia unes 85.000 persones. Fins i tot es va crear la plataforma Stop Concerts Fòrum.

L'"entusiasme" de Madrid

La crisi va començar al desembre amb la queixa pública del codirector del festival, Gabi Ruiz, perquè l'Ajuntament no els havia autoritzat una edició del 2023 expandida. Ja llavors van amenaçar amb marxar a Madrid si el consistori no els posava facilitats. El que semblava una mesura de pressió ha acabat sent la realitat. En un comunicat, el festival ha agraït "les facilitats i l'entusiasme" amb què han treballat la Comunitat de Madrid, l'Ajuntament de Madrid i d'Arganda del Rey. Aquest mateix dimecres la presidenta del govern madrileny, Isabel Díaz Ayuso, s'ha reunit amb l'organització "per ultimar aquesta decisió amb la qual Madrid es consolida com a referència musical a Europa", segons un comunicat de la Comunitat.

Martí fa dos mesos assegurava: "No volem posar en perill una història d'èxit", i mostrava un to conciliador però no concloent respecte al Primavera Sound. Avui ha celebrat la decisió de desdoblar la seu.

El Primavera Sound ja organitzava el Primavera Club a Barcelona i Madrid, i organitza gires d'artistes internacionals amb parada a les dues capitals. "Fer realitat un Primavera Sound de pont aeri suposa per a nosaltres, a més d'una gran alegria, un pas endavant tan lògic com natural", diu el comunicat del festival. També avancen que aquesta cita és "la primera de tot el que vindrà".

L'organització ha anunciat que es mantindrà el Primavera a la Ciutat i que a les dues seus hi haurà programació prèvia a les sales de concerts. "Doble seu, doble il·lusió", diuen des del Primavera Sound. El festival, participat des del 2018 pel fons d’inversió nord-americà The Yucaipa Companies, està duent a terme una forta política d’expansió amb noves edicions a Buenos Aires, Santiago de Xile, São Paulo i Los Angeles, a més de Porto.

stats