Cinema
Cultura 19/04/2018

El Quixot de Terry Gilliam finalment veurà la llum i tancarà Canes

Lars von Trier, que va ser declarat 'persona non grata', hi presentarà 'The house that Jack built'

Ara
2 min
'The man who killed Don Quixote', de Terry Gilliam

BarcelonaDesprés d'anys de lluitar contra infortunis econòmics, malalties d'actors, problemes meteorològics i d'aixecar el projecte repetides vegades només per veure'l caure un altre cop, el Quixot de Terry Gilliam finalment veurà la llum. O això sembla arran de l'anunci del Festival de Canes que 'The man who killed Don Quixote' tancarà la pròxima edició del festival, que tindrà lloc del 8 al 19 de maig.

Feia mesos que els rumors apuntaven la presència del film de Gilliam a Canes, però les últimes setmanes la maledicció que persegueix la pel·lícula semblava haver-se reactivat: Paulo Branco, que va estar a punt de produir la penúltima encarnació del projecte, va posar una demanda als productors de 'The man who killed Don Quixote' en què reclamava una part dels beneficis, cosa que va provocar un conflicte legal que podia deixar la pel·lícula als llimbs. Finalment, però, l'anunci de Canes posa fi a les especulacions.

El festival també ha tingut més incorporacions a la competició, el gruix de la qual ja se sabia des del 12 d'abril: Nuri Bilge Cylan, que va guanyar la Palma d'Or el 2014 amb 'Winter sleep', presentarà ara 'The wild pear tree'; el cineasta de Kazakhstan Sergey Dvortsevoy presentarà 'Ayka', i el francès Yann Gonzalez participarà amb 'Knife + Heart', que protagonitza Vanessa Paradis.

Lars torna a casa

Però la gran notícia d'aquest últim anunci és el retorn de Lars von Trier al Festival de Canes després que el 2011 unes declaracions iròniques del director sobre Hitler en la presentació de 'Melancolia' provoquessin una polèmica que va culminar amb el festival declarant Von Trier 'persona non grata'. Set anys després, Von Trier tornarà a Canes per presentar-hi 'The house that Jack built', amb Matt Dillon i Uma Thurman, que segons els rumors conté escenes ultraviolentes. Però no podrà guanyar la Palma d'Or: després d'un estira-i-arronsa entre festival i director, la pel·lícula acabarà presentant-se fora de competició. És una petita penitència que fa pagar Canes a qui va ser un dels seus nens mimats, el guanyador de la Palma d'Or amb 'Dancer in the dark'.

Entre la resta de confirmacions d'aquest últim anunci de Canes també hi ha un documental sobre Whitney Houston de Kevin McDonald, el nou film de l'ucraïnès Sergei Loznitsa, que inaugurarà la paral·lela An Certain Regard, una nova adaptació de 'Fahrenheit 451' a càrrec de Ramin Bahrani amb Michael B. Jordan i Michael Shannon, i els nous films del portuguès Joao Salaviza i de l'argentí Alejandro Fadel.

stats