CINEMA
Cultura 25/05/2013

Tanca el cinema Urgell 50 anys després

L.s.
2 min
Tanca el cinema Urgell  50 anys després

Barcelona.De mica en mica van desapareixent els últims reductes de cinemes del segle passat. Ahir es va saber que dijous que ve tancarà les portes el cinema més gran de Barcelona, l'Urgell, 50 anys després d'haver inaugurat amb el musical Carmen Jones , d'Otto Preminger, que intentava repetir l'èxit de West Side story . El Grup Balaña, propietari de la sala, va confirmar a l'ARA que abaixaran la persiana per "falta de rendibilitat econòmica" amb Fast and furious 6 , l'estrena d'aquest cap de setmana.

L'Urgell era una relíquia d'un sistema d'exhibició que ha quedat obsolet. "És insostenible", deia ahir la directora de màrqueting, Maria Alemany, que també descartava que es pogués reconvertir l'espai en unes multisales. Atribuïa la decisió a "un cúmul de circumstàncies", com els canvis de models d'explotació del cinema, la baixada inexorable de la venda d'entrades i un equipament que ha quedat antiquat. Balaña ha anat obrint altres espais a la ciutat -Glòries, Gran Sarrià, Arenas- però sempre són multicines amb més de 5 sales i una sala gran de menys de 200 localitats. De cines de la vella guàrdia queda obert l'Aribau (1.174 localitats) i el Coliseum (762).

Després del Novedades, el Palace i l'Aribau, Pedro Balaña va obrir el 1963 el cine Urgell. Era monumental, immens, tant el vestíbul lluminós com la sala -durant anys va ostentar el títol de la més gran d'Espanya- i la pantalla, de 200 m de superfície. S'hi van poder veure els grans èxit de l'època: Lawrence d'Aràbia ; El gran combat , de John Ford; La mort tenia un preu, de S ergio Leone, i Bonny and Clyde , amb Faye Dunaway i Warren Beatty. Les dimensions de la sala el van fer carn de blockbusters . Ahir, a través de les xarxes, els espectadors recordaven haver-hi vist als 70 i 80 Tiburón , Superman , Encontres a la tercera fase , Indiana Jones i E.T.

L'Urgell es va anar esllanguint en l'última dècada, només amb l'excepció de les sessions Phenomena, que programaven en sessió doble èxits dels 70, 80 i 90 -Poltergeist , Flash Gordon , Els Goonies , etc.- amb un gran èxit. Però "d'un esdeveniment no viu un cinema", deia ahir Alemany. Al setembre Balaña ja no va renovar la tercera temporada de Phenomena -que és itinerant i avui, per exemple, ha exhaurit entrades al cine Comedia-, una decisió que era premonitòria del tancament de l'Urgell.

stats