Ayuso, contra tothom per mantenir els privilegis fiscals

Madrid té els impostos més baixos de l’Estat però la Moncloa planeja una harmonització entre comunitats

2 min
La presidenta madrilenya en funcions i candidata a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso.
Dossier Ayuso, el nacionalisme castís Desplega
Més de 25 anys de governs del PP han convertit Madrid en un laboratori del populisme de dretes
Radiografia de l’'ayusisme'
Rere la batalla del 4-M hi ha la pugna entre Redondo i MAR, caps de gabinet de Sánchez i Ayuso
Les eleccions madrilenyes: una partida d’escacs entre bambolines
Concentra el 80% dels funcionaris dels ministeris i el 44% de les multinacionals
Madrid, l’efecte capital que atrau inversions i empreses
Madrid té els impostos més baixos de l’Estat però la Moncloa planeja una harmonització entre comunitats
Ayuso, contra tothom per mantenir els privilegis fiscals
El PSOE, Més Madrid i Podem fien la victòria als nuclis del sud, que han perdut l'essència obrera
Un cinturó roig que perd color, feu i esperança de l'esquerra
La pandèmia ha revifat l’aparició de grups neofeixistes als barris més humils
Pobresa i desigualtat: les ales de l’extrema dreta
Ayuso va abandonar els geriàtrics i ha animat la població a “fer vida normal” tot i tenir les UCI plenes
L’excés de morts i contagis desmunta el ‘miracle madrileny’
L’aposta comunicativa és la de conceptualitzar el madrileny com un espai polític de llibertat econòmica
Díaz Ayuso, guardiana de la flama ‘neocon’ a Madrid

Madrid“Seré el pitjor malson de qui toqui la butxaca dels contribuents madrilenys”. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, deixava clar fins i tot abans d’entrar en campanya electoral que estava disposada a lluitar contra els plans del govern espanyol d’harmonitzar alguns impostos autònomics. Madrid vol mantenir els seus privilegis, que li permeten tenir una política econòmica de fiscalitat molt baixa i que suposen una clara competència deslleial per a la resta de comunitats autònomes. La presidenta n’ha fet bandera. “No permetrem això que en diuen harmonització fiscal i que suposa apujar els impostos a tots els madrilenys. Serem a totes les batalles per impedir-ho”, ha promès.

L’harmonització fiscal entre les comunitats autònomes no és un tema nou, però ha tornat a situar-se al centre del debat polític arran de l’acord entre ERC i el govern de Pedro Sánchez per als pressupostos de l’Estat. Els republicans van donar suport als comptes a canvi que l’executiu es comprometés a posar fi “al paradís fiscal muntat per la dreta” a Madrid. L’acord ha posat en peu de guerra Díaz Ayuso, però el govern espanyol no sembla disposat a fer marxa enrere. Té el suport de Catalunya, de les comunitats governades pel PSOE i també d’algunes, amb menys entusiasme i molts matisos, del PP.

Recel dels ‘barons’ populars

La presidenta madrilenya està pràcticament sola en la guerra fiscal. Com a excepció, el candidat del PSOE a les eleccions de la Comunitat de Madrid de dimarts vinent, Ángel Gabilondo, que ha promès -com a part de la seva estratègia electoral- no apujar impostos, en contra del criteri dels socialistes. Ayuso té el suport de la direcció estatal del PP però els barons populars també recelen del dúmping fiscal de Madrid, si bé en públic s’expressen amb moderació. El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha dit més d’una vegada que no s’oposa a una harmonització fiscal, si bé matisa que hauria de ser a la baixa. “Harmonitzar no ha de voler dir que s’apugen els impostos”, sosté, en la mateixa línia que altres dirigents territorials populars.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, assegura que “no és just” que mentre algunes comunitats -en clara al·lusió a Madrid-“fan dúmping fiscal” n’hi hagi d’altres que no només no poden abaixar impostos, sinó que es veuen obligades a apujar-los perquè el nivell de renda dels seus habitants és més baix. “Parlo d’algunes comunitats governades pel PP: Andalusia, Castella i Lleó o Múrcia”, afirmava Montero en un dels últims debats al Congrés.

Fiscalitat per a rics

Ayuso es vanta de tenir “la fiscalitat més baixa d’Espanya”, però el model beneficia sobretot les classes altes. Segons un informe de l’Institut Valencià d’Estudis Fiscals, els contribuents de Madrid amb rendes superiors als 60.000 euros representen el 7% del total però es beneficien del 42% de les reduccions de l’IRPF. Els madrilenys tampoc paguen l’impost de patrimoni gràcies a la bonificació del 100%, i el de successions i donacions és molt baix. Les diferències impositives amb altres comunitats autònomes són abismals.

Dossier Ayuso, el nacionalisme castís
Vés a l’ÍNDEX
stats