Infraestructures

L'aeroport del Prat va fregar els 50 milions de viatgers el 2023

La xarxa d'Aena recupera el volum de passatgers prepandèmia i marca un nou rècord

2 min
Viatgers a l'aeroport del Prat en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes xifres encara no són les del rècord històric del 2019, però l'any passat l'aeroport del Prat va recuperar l'empenta prepandèmia, i així ho demostren les dades publicades aquest dilluns pel gestor aeroportuari Aena. La infraestructura catalana va fregar els 50 milions de passatgers (concretament van ser 49.909.544), un increment pràcticament del 20% respecte al 2022. De fet, durant el desembre l'aeroport barceloní va tornar als nivells d'abans del covid i va registrar el seu millor desembre de la història, amb 3,8 milions de viatgers.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De moment el màxim de passatgers que han trepitjat el Prat en un sol any se situa en els 52,6 milions de persones del 2019, just abans que la pandèmia trastoqués el sector. Aquesta dada va obrir el debat sobre els problemes de capacitat per créixer de cara al futur, ja que el topall teòric se situava en 55 milions de persones anuals. Tot seguit van arribar els primers arguments i propostes sobre l'ampliació de l'aeroport, una qüestió que encara no ha quedat tancada i per la qual els governs espanyol i català es tornaran a reunir aquesta setmana.

El global de la xarxa d'aeroports d'Aena sí que va deixar enrere la pèrdua de passatgers provocada per la pandèmia. Es va arribar a un rècord de 283,2 milions de passatgers, superant en un 2,9% l'anterior xifra històrica de més de 275 milions del 2019. Només durant el mes de desembre, els viatgers es van disparar en un 10,6% respecte al número de fa quatre anys. "Tots ens hem de felicitar [per aquestes xifres]. També les aerolínies que, com Aena, van patir les conseqüències de la pandèmia i ara ja estan transportant més passatgers que mai", ha remarcat el president d'Aena, Maurici Lucena.

Barajas lidera el transport aeri

Com és habitual, l'aeroport amb més activitat d'Espanya va tornar a ser el de Barajas, amb 60,2 milions de passatgers durant el 2023 i un creixement del 18,9% respecte al 2022. El segon lloc del podi va ser per a Barcelona, i Palma va repetir com la tercera infraestructura més transitada, amb 31,1 milions de viatgers.

Pel que fa als altres dos aeroports que Aena gestiona a Catalunya, l'any passat aquests també van consolidar la seva recuperació: l'aeroport de Girona va registrar un creixement del 20,7% i un total d'1.586.463 passatgers, i el de Reus va tancar el 2023 amb 1.045.419 viatgers, un 14,7% més que l'anterior.

stats