Resultats empresarials
Economia Alimentació 18/04/2023

Damm ven més el 2022, però retalla el benefici per l'augment de costos

El grup cerveser va tancar l'any amb 1.876 M€ de facturació i 101 M€ de benefici

2 min
Fàbrica del grup Damm al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl grup cerveser Damm va tancar el 2022 amb un increment de la facturació del 26% respecte a l'any anterior, fins als 1.876 milions d'euros. No obstant això, els increments dels costos de producció van retallar el benefici net un 16,4%, fins als 101 milions d'euros, segons ha informat la companyia en un comunicat publicat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa ha destacat que els primers mesos de l'any passat van estar marcats "per la tornada a la normalitat", amb un "creixement destacat" de les vendes al sector de l'hostaleria. Ara bé, la invasió russa d'Ucraïna a finals de febrer del 2022 "va suposar un agreujament generalitzat en les tensions en la cadena de subministraments i un important encariment dels preus de les energies, les primeres matèries i els materials d'envasament, així com dels costos logístics", indica el comunicat.

Damm parla, doncs, d'un escenari d'"incertesa" provocat per "l'impacte de l'escalada general dels preus i els costos de producció" i per "la dificultat d'accés al subministrament de determinades primeres matèries", la qual cosa explica la reducció dels beneficis. "Aquest resultat ha estat assolit després de dur a terme un especial esforç en eficiència, que ha tingut com a objectiu protegir els interessos dels clients d'hostaleria i el poder adquisitiu dels consumidors", assegura la nota. Malgrat això, l'empresa també considera que els resultats "confirmen la bona evolució del negoci i la superació dels nivells previs a la pandèmia".

Pel que fa al volum de vendes, el 2022 es va tancar amb 21,6 milions d'hectolitres de begudes venuts, un 12% per sobre dels 19,3 milions comercialitzats el 2021, un exercici encara marcat per les restriccions contra el covid, especialment a la restauració i al sector turístic. A més, les divisions del negoci dedicades a la distribució, la logística i la restauració han crescut a un ritme similar al del conjunt dels ingressos.

Consolidació al Regne Unit

Dels 5.600 treballadors de l'empresa, uns 500 es dediquen als mercats estrangers, que representen un 30% de l'activitat del negoci de begudes del grup. El Regne Unit és el principal país fora d'Espanya per a la companyia presidida per Demetrio Carceller, on té una fàbrica de cervesa amb capacitat per produir un milió d'hectolitres per any.

A més, el grup ha invertit en projectes d'eficiència energètica i la instal·lació de plaques fotovoltaiques als seus centres de producció, amb els quals ha aconseguit que tota l'electricitat que consumeix tingui el certificat d'origen verd. També manté el pla de substitució de plàstics dels paquets de llaunes per embalatges de cartó.

stats