Fiscalitat

Un altre any de recaptació pels núvols

Hisenda apunta a uns ingressos tributaris d'uns 234.000 milions d'euros fins a l'octubre

3 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

MADRID"Soc optimista". Així s'ha expressat el secretari d'estat d'Hisenda, Jesús Gascón, sobre la recaptació tributària que assolirà el govern espanyol aquest 2023. Gascón ha deixat entreveure que aquest serà un nou exercici de rècord històric pel que fa als ingressos per la via dels impostos, com ja ho van ser els anys 2021 i 2022. Aquest últim va tancar amb una recaptació tributària anual de més de 255.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els nostres compromisos amb la sostenibilitat i amb la reducció del deute i el dèficit es van complint. Això és, en bona part, conseqüència de l'evolució dels ingressos fiscals tot i la reducció dels impostos [en referència als descensos en l'IVA per esmorteir l'impacte de la inflació en les butxaques dels ciutadans]", ha dit Gascón en el marc d'unes jornades organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) aquest dijous a Madrid. En concret, el número dos de la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha anticipat que els ingressos fiscals acceleraran el seu creixement més d'un 5% interanual a l'octubre. Per tant, si ens fixem en l'acumulat fins aquell mes l'any 2022 (223.695 milions d'euros), estaríem parlant d'11.000 milions d'euros més, és a dir, que la recaptació fins al mes d'octubre podria assolir els 234.000 milions.

Entre gener i setembre, el govern espanyol ha recaptat 190.064 milions d'euros, segons l'últim informe de l'Agència Tributària, 13.750 milions dels quals només al setembre. Es tracta, en tots dos casos, de xifres superiors a les registrades l'any passat durant el mateix període. El secretari d'estat d'Hisenda ha recordat que com a norma general l'octubre és un mes "molt potent" per a la recaptació. A tall d'exemple, l'octubre del 2022 es van ingressar 42.000 milions d'euros. "Anem amunt", ha afirmat Gascón.

Menys devolucions

El secretari d'estat ha plantejat que si es materialitza aquest increment del 5% a l'octubre, però també un increment anual del 5% pel que fa a la recaptació del conjunt de l'any, es complirà l'objectiu del govern espanyol. Malgrat que no hi ha cap previsió oficial (el pla pressupostari per al 2024 només inclou una previsió tributària del conjunt de les administracions: central, comunitats autònomes i ajuntaments), això porta a estimar que els ingressos per la via dels impostos podrien fregar els 270.000 milions. Al pla pressupostari de l'any que ve enviat a Brussel·les, el govern espanyol planteja que la recaptació del conjunt de les administracions assolirà els 356.052 milions d'euros aquest 2023.

"La recaptació s'accelerarà el que queda d'any perquè teníem una bossa important de devolucions que s'està acabant", ha dit Gascón, que ha anticipat que el que ha de retornar Hisenda es moderarà. Al setembre, les devolucions van registrar una taxa de creixement d'un 12,7% en comparació amb l'any 2022, mentre que de cara a l'octubre ja s'estaria per sota del 10%. "A partir d'aquest moment veurem un creixement dels ingressos nets perquè les devolucions es reduiran", ha reiterat.

Compliment del dèficit i el deute

El govern espanyol manté que la millora dels ingressos permet avançar cap als objectius de reducció de deute i dèficit públic, que, a partir de l'any que ve, tornaran a estar marcats pel retorn de les regles fiscals tant a Europa com a Espanya. "Aquest any tancarem l'exercici [el 2023] amb un dèficit d'un 3,9% del PIB i l'any que ve en un 3%", ha afirmat Gascón, però ha recordat que la previsió és que el deute caigui per sota del 110% del PIB.

Aquestes són unes previsions que la presidenta de l'Autoritat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, avala, però amb matisos. A ulls de l'Airef, per aconseguir-ho no hi ha marge per prorrogar les mesures que recull el paquet anticrisi que decau aquest 31 de desembre, com ara la rebaixa de l'IVA d'alguns aliments o la rebaixa impositiva de la factura de la llum, en vigor des de la tardor del 2021, quan els preus van començar a escalar. Pel que fa als ingressos tributaris, l'Autoritat Fiscal també és optimista i preveu que siguin un 7% superiors als del 2022.

Sobre les regles fiscals, Herrero ha apuntat que estan seguint "de molt a prop" la negociació dels estats membres i tot i que és "optimista" pel que fa a un possible acord abans del 31 de desembre, també s'ha mostrat escèptica sobre l'ambició d'aquest pacte i, en particular, sobre el conjunt de "salvaguardes" que limiten la diferenciació entre països. "L'experiència ha evidenciat que les regles fiscals comunes no són eficaces si no són realistes", ha reflexionat Herrero durant les mateixes jornades de l'APIE. La presidenta de l'Airef ha lamentat que "fins ara, els incompliments [de les regles fiscals] han estat la norma i no l'excepció".

stats