L'atur cau al setembre a Catalunya per primer cop des del 2007

En el conjunt d'Espanya l'atur puja més de 20.400 persones però l'afiliació també creix

El mercat laboral català recupera alguna de les característiques que tenia abans que esclatés la crisi. Per primera vegada des del 2007, l'atur registrat baixa en un mes de setembre, malgrat ser el mes en què normalment finalitzen més contractes d'estiu. Catalunya va tancar el setembre amb 374 aturats menys que a l'agost i la xifra total se situa ara en els 380.344 desocupats, segons les dades que publica aquest dimarts el ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Ara el territori català té 20.029 aturats menys que el mes de setembre de l'any passat. L'atur registrat a Catalunya s'ha reduït un 5% respecte a l'exercici anterior.

El departament de Treball de la Generalitat atribueix aquest setembre "atípic" i positiu a dos grans factors: "D'una banda hi ha menys dependència de l'estacionalitat, com passava abans de la crisi, i de l'altra constatem que s'està allargant la temporada d'estiu perquè les branques d'activitat més relacionades amb el turisme, com l'hostaleria, [aquest setembre] no han passat tantes persones a l'atur com abans", ha explicat el secretari general de Treball, Josep Ginesta.

De fet, la reducció de l'atur destaca especialment en la indústria i la construcció, mentre que, segons Ginesta, en el sector serveis no ha crescut tant l'atur com altres mesos de setembre anteriors. Tot i això, el secretari de Treball remarca que encara "preocupa" el poc nivell d'estabilitat de l'ocupació que es crea després de la crisi. "Això ho detectem per exemple en l'increment extraordinari de contractacions per mitjà d'empreses de treball temporal", ha explicat Ginesta.

Tot i això, l'evolució de l'atur ha estat desigual en cada una de les quatre províncies catalanes. Si es comparen les dades d'agost a setembre, l'única demarcació on l'atur ha baixat ha sigut Barcelona. A les comarques més pròximes a la capital catalana l'atur s'ha reduït 4.547 persones (una xifra que equival a una baixada de l'1,6% intermensual). A la resta de demarcacions l'atur ha pujat: Tarragona ha tancat el novè mes de l'any amb 1.496 aturats més (amb una variació del 3,5%), Lleida amb 950 més (+5,14%) i Girona n'ha sumat 1.727 (+5,23%).

El temps a l'atur baixa i l'ocupació millora

Per sectors, el descens més important en el nombre d'aturats s'ha registrat a la construcció, amb 1.197 nous treballadors. Però el cert és que l'altre gran indicador del mercat de treball, l'ocupació, també millora aquest setembre. Segons les dades del ministeri, més de 9.760 persones s'han donat d'alta a la Seguretat Social a Catalunya aquest mes passat, un augment del 0,29% intermensual (i 2,5% en termes interanuals) que eleva la xifra total d'ocupats per sobre dels 3,3 milions de persones.

"En nombre de mitjana d'afiliacions ja estem al nivell del setembre del 2008, és a dir, surten persones de l'atur que van a cotitzar a la Seguretat Social amb contracte, per tant factor positiu", ha apuntat Ginesta. Segons el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra José García-Montalvo, "el mes de setembre està molt marcat per la contractació de certs professionals, com ara el personal escolar". Al conjunt d'Espanya l'afiliació també ha millorat lleugerament, i el setembre tanca amb més de 18,8 milions de cotitzants, un 0,12% més que a l'agost.

Pel que fa a les contractacions, a Catalunya se n'han fet 279.000 aquest setembre. D'aquests, vuit de cada deu continuen sent contractes temporals, però destaca el fet que tot i que són molts menys en xifres absolutes, en dades interanuals el nombre de contractes indefinits ha crescut un 11%, mentre que l'augment dels temporals és del 2,6%. "Tot i això, encara hi ha entrades i sortides del mercat de treball massa ràpides, fruit de la temporalitat", assegura Ginesta, que qüestiona que siguin equivalents a la necessitat de flexibilitat en la producció que al·leguen les empreses.

En qualsevol cas, el nombre de persones que surten de l'atur perquè troben feina augmenta, i aquesta dada evidencia també la millora de l'activitat del mercat laboral. Actualment un aturat està 7,5 mesos de mitjana apuntat a les llistes de l'atur, un mes menys que el setembre de 2014, en un dels moments més àlgids de la crisi.

Catalunya es desmarca de la mitjana espanyola

Les xifres totals de l'atur a Catalunya contrasten amb les espanyoles, on el nombre de desocupats registrats ha seguit augmentant aquest últim setembre en 20.441 persones, és a dir un 0,64% més que a l'agost. A Espanya, la xifra total d'aturats registrats se situa ara en més de 3,2 milions de persones. Catalunya, doncs, està entre les poques comunitats on l'atur baixa.

La Rioja i Castella-la Manxa és on més s'ha notat la davallada (un -5,8% i un -3%), mentre que per contra, les Illes Balears, Extremadura i Astúries han registrat augments intermensuals superiors al 3%.

"Catalunya s'està comportant econòmicament per sobre de la mitjana espanyola, i això també es reflecteix en l'atur", opina José García-Montalvo. En tot cas, aquest expert considera que el Principat encara està en una "situació de transició" pel que fa a la reducció de l'atur i que les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que es publicaran l'última setmana d'octubre, "seran molt més aclaridores", conclou.