Automoció

El Govern pot aconseguir més de 600 M€ amb la licitació de la gestió d'Idiada

Publica al DOGC el plec de bases i condicions per vendre el 80% de la societat que gestiona la instal·lació

2 min
Instal·lacions d'Idiada a Santa Oliva.

BarcelonaMés de 600 milions d'euros en 25 anys. Aquest és l'objectiu màxim del Govern amb l'adjudicació del 80% de la gestió de l'Idiada, el centre de proves de l'automoció de Santa Oliva (Baix Penedès), la principal instal·lació de R+D+I del sector de l'automoció de la Generalitat. El Govern ha publicat aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el plec de bases i les condicions per al procediment de venda del 80% de la societat que gestiona la instal·lació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El concurs preveu un ingrés mínim per la venda d'aquest 80% de la societat de 238 milions d'euros, al que s'ho podria sumar entre 375 i 400 milions en cànons i possibles dividends de l'empresa.

L'Idiada té un circuit de proves independent i instal·lacions que permeten simular el comportament dels vehicles, que es va inaugurar el 1994, i que gestiona la societat Idiada Automotive Technology, participada en un 80% per la companyia Applus i en un 20% per la societat pública de la Generalitat Avançsa. El contracte amb l'actual gestor finalitza al mes de setembre i el pròxim contracte, que ara surt a licitació, serà per 25 anys.

La licitació és pel 80% del capital ara en mans d'Applus. Segons el plec de condicions, la proposta econòmica tindrà un pes preponderant, amb una puntuació màxima de 70 punts sobre 100, i la millora de les inversions previstes tindrà una puntuació màxima de 10 punts. Els 20 punts restants es basen en criteris que tenen com a objectiu enfortir l'impacte de l'activitat de l'Idiada en el teixit empresarial, científic, tecnològic, formatiu i social a Catalunya.

238 M€, preu mínim

El preu de venda de les accions estableix un import mínim de 238 milions d'euros, millorables a l'alça. Així mateix, la Generalitat es garanteix el cobrament d'un cànon fix anual per la concessió de 4 milions d'euros i un cànon variable en funció de l'evolució econòmica de la societat, a més dels possibles dividends que es generin en els 25 anys de durada del contracte per la seva participació del 20% a l'empresa. Així, la Generalitat podria ingressar, en funció de l'evolució econòmica de la societat, entre 375 i 400 milions d'euros per aquests conceptes en 25 anys.

Les condicions estableixen que l'adjudicatari serà beneficiari en règim de concessió d'un títol habilitant de l'ús privatiu de les instal·lacions, que, no obstant això, continuaran sent propietat de la Generalitat. L'adjudicatària tindrà també el 80% de la societat que explota aquesta societat durant 25 anys.

Segons les bases del concurs, els interessats podran sol·licitar participar en la licitació fins al 2 de maig. Després s'obrirà una segona fase durant la qual les empreses seleccionades tindran 45 dies naturals per presentar les seves ofertes. La voluntat del Govern és formalitzar el nou contracte aquest mateix 2024.

stats