Economia 16/10/2019

Bany de realitat per a les previsions econòmiques del govern espanyol

L’economia mundial també perd embranzida: creixerà un 3%, el ritme més baix des de la crisi

Laia Forès
2 min
La ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, aquest dilluns a Madrid.

MadridCada vegada hi ha més organismes estatals i internacionals que adverteixen que s’està apropant un núvol negre que provocarà una desacceleració de l’economia espanyola (i mundial). Ahir s’hi va sumar l’organisme més poderós, el Fons Monetari Internacional (FMI), que va revisar una dècima a la baixa, fins al 2,2%, el creixement del PIB espanyol per al 2019 i una altra dècima la previsió per al 2020, fins a l’1,8%. Tot un bany de realitat per al govern de Pedro Sánchez, que es resistia fins ara a rebaixar la seva pròpia estimació. L’FMI va revisar també a la baixa en dues dècimes el creixement del PIB mundial: el 2019 augmentarà només un 3%, la xifra més baixa des de la crisi financera global.

L’executiu espanyol, que està en funcions, va anunciar ahir també que retalla una dècima la previsió de creixement del PIB d’aquest any, fins al 2,1%, i del que ve, fins a l’1,8%. Però el ministeri d’Economia no acaba de creure’s la desacceleració i atribueix la revisió a la baixa “gairebé totalment” a un canvi metodològic que també ha comportat una rebaixa del creixement d’anys anteriors. És l’explicació del govern central a una revisió que també han anunciat els darrers dies institucions com el Banc d’Espanya.

El pla pressupostari per al 2020 que Madrid va enviar ahir a Brussel·les també revela que l’executiu central preveu augmentar les pensions un 0,9% el 2020, tot i que per apujar-les més del 0,25% que limita la llei quan la Seguretat Social té dèficit necessitaria aprovar un decret llei. També preveu apujar els salaris dels funcionaris de l’Estat un 2%, un compromís assumit amb els sindicats. Les dues mesures costaran més de 4.500 milions d’euros. Pel que fa al dèficit públic, l’executiu socialista preveu que se situï aquest any en el 2%.

“Hem estat extremadament prudents amb les nostres previsions i així ens ho ha confirmat l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que ahir va validar les previsions i el pla pressupostari”, va subratllar la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, en una entrevista a RNE. Calviño, a més, va descartar el risc de recessió tot i la desacceleració econòmica prevista.

Risc econòmic de les protestes

Calviño va advertir dels riscos per a l’economia de les protestes contra la sentència als líders sobiranistes en infraestructures com l’aeroport del Prat i va demanar que es “restitueixi la calma i la tranquil·litat”. Per a la titular d’Economia, si no fos pel Procés, Catalunya “hauria pogut créixer igual o més que la resta d’Espanya i hauria pogut actuar com a motor”. Tot i les paraules de Calviño, el PIB de Catalunya ha crescut per sobre del PIB de l’Estat els últims anys, segons l’Idescat. En canvi, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’economia espanyola creix per sobre de la catalana.

La desacceleració econòmica que està vivint Espanya s’explica en bona mesura per l’alentiment de l’economia mundial. Segons l’FMI, la retallada de les previsions respon a factors com les tensions comercials, l’elevada incertesa geopolítica, factors estructurals i la baixa productivitat.

LA RECULADA ECONÒMICA DEL GOVERN ESPANYOL

13 d’abril del 2019

Nadia Calviño

Ministra d’Economia en funcions

Espanya és una de les “grans economies que resisteix tot i el difícil entorn i l’alentiment global”, va dir la titular d’Economia en una roda de premsa posterior a una reunió de l’FMI. “Veig una valoració molt positiva de la situació econòmica a Espanya”, va afegir.

11 de setembre del 2019

Pedro Sánchez

President del govern en funcions

“El dèficit està controlat. Quan s’acabi el 2019 serà del 2% del PIB, una reducció de 0,5 punts respecte al 2018”, assegurava el president del govern espanyol en un ple del Congrés. El creixement de l’economia espanyola, va insistir, arribarà “sense problemes” al 2,2% aquest 2019.

4 d’octubre del 2019

Nadia Calviño

Ministra d’Economia en funcions

L’economia “no dona senyals de vulnerabilitat com els que va tenir la llarga i profunda recessió de l’última crisi”, va insistir fa uns dies la portaveu. Segons va dir, l’economia estava en fase “expansiva”, però en una recuperació menys intensa que en cicles previs.

9 d’octubre del 2019

María Jesús Montero

Ministra d’Hisenda en funcions

“Tan dolent és no anticipar que realment pot venir una crisi com fer un efecte crida a la crisi”, assenyalava la responsable d’Hisenda. “En aquest moment hi ha indicadors que marquen un refredament econòmic, un creixement més baix, però un creixement ferm i sòlid”.

10 d’octubre del 2019

Pedro Sánchez

President del govern en funcions

“Permeteu-me un apunt. Les coses, tal com són, són així, ni falsa autocomplença ni falsos alarmismes: Espanya està creixent per sobre de la mitjana europea”, va dir el líder socialista en un míting a Terol. “L’economia espanyola va bé, funciona bé”, va concloure.

stats