Economia 01/06/2019

La candidatura sobiranista a la Cambra carrega contra el Cercle d'Economia

L'acusa d'ignorar el dèficit d'inversions estatals i crear un clima de por sobre la independència

Leandre Ibar
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del Cercle, Juan José Bruguera, aquest dissabte a les jornades del Cercle d'Economia

BarcelonaLa candidatura sobiranista Eines de País, guanyadora per majoria absoluta a les últimes eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, ha emès aquest dissabte un comunicat en el qual carrega contra les jornades anuals del Cercle d'Economia, celebrades aquesta setmana, i contra la patronal Foment del Treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El futur equip dirigent de la Cambra constata que, posteriorment al referèndum de l'1 d'octubre, l'economia catalana creix "més que la mitjana espanyola i europea", la qual cosa demostraria –a parer seu– que "l'empresariat demostra saber treballar en situacions d'incertesa i els inversors internacionals segueixen apostant clarament per Catalunya".

"En aquesta trobada del Cercle s'ha perdut una oportunitat magnífica de reconèixer que un cop més l'any 2018 s'ha tancat amb un clar incompliment de les inversions compromeses per l'Estat", indica el comunicat, una situació que "es repeteix des de fa més de 20 anys" i que "fa perdre potencial econòmic a Catalunya". "Tot i tenir un dèficit fiscal asfixiant i permanent que representa més del 40% de tots els impostos que paguem els empresaris i els ciutadans de Catalunya", l'economia catalana ha continuat creixent des del final de la crisi, diu Eines de País.

Segons Eines de País, "els representants del Cercle d'Economia i Foment del Treball han fet declaracions polítiques, com correspon a entitats que aspiren a ser lobi". Ara bé, segons el comunicat de la candidatura sobiranista, "només representen els seus socis i no tot l'empresariat català, que només està representat per les Cambres de Comerç". "Respectem tots els posicionaments, però no és correcte referir-nos-hi com si representessin tot l'empresariat català", diu el text.

"Si en algun moment [l'empresariat] ha de prendre partit haurà de ser sempre el que representi la majoria dels empresaris, no el que decideixin unes elits que s'atribueixin una representativitat que no tenen", afegeix el comunicat.

Eines de País s'ha mostrat crític amb les declaracions fetes aquests dies a les jornades del Cercle a Sitges, en contra del procés d'independència i una possible via unilateral. "El que crea inestabilitat a l'economia catalana no és la possible via unilateral, si no el fet que els poders polítics i econòmics no respectin la voluntat del poble a decidir el seu futur, tenint en compte que ha demostrat repetidament que no es vol fer enrere", indica la llista sobiranista a la cambra barcelonina. Els responsables d'Eines de País també vaticinen que "el procés s'allargarà fins que no s'accepti la voluntat popular, i això és el que generarà inestabilitat".

Crítiques per la fuga d'empreses

L'equip d'Eines de País va guanyar per sorpresa les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona el mes passat, imposant-se a candidatures continuistes o molt més pròximes a l'establishment empresarial que havia controlat la Cambra fins llavors. La setmana passada, els vocals de la llista, que ocuparan 31 dels 60 seients del ple cameral, van elegir com a pròxim president de la institució Joan Canadell, expresident de l'organització empresarial independentista Cercle Català de Negocis.

Eines de País també s'ha referit a "la suposada marxa d'empreses arran del referèndum", i ha assenyalat que "aquestes empreses només han canviat el domicili social o fiscal al registre i, per tant, l'activitat econòmica segueix a Catalunya". "Si desitgen tornar-los a canviar en algun moment seran benvinguts, però de cap manera això ha de suposar un condicionant per a res ni es pot acceptar l'alarmisme social que han volgut inferir alguns mitjans de comunicació i els partits polítics que no accepten el dret a decidir dels catalans", afegeix el text.

La llista encapçalada per Canadell ha elogiat el discurs sobre l'estat de l'economia pronunciat pel president de la Generalitat, Quim Torra, el primer dia de les jornades, mentre que ha criticat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per haver ofert aquest dissabte "un discurs polític sobre el paper que pot jugar Espanya a la Unió Europea.

Així mateix, la candidatura vencedora a la Cambra ha titllat de "poc afortunat" el fet que durant la reunió del Cercle es recordés la pèrdua de competitivitat de les empreses catalanes. "La part més important d'aquesta falta de productivitat són les polítiques econòmiques de l'administració en qüestions tan cabdals com l'accés a finançament, el cost elevat de l'energia, i la falta d'infraestructures", diu el text, que afegeix: "El fet que les empreses catalanes exportin el 75% fora de l'Estat demostra que són competitives, tot i haver de vèncer les males polítiques estatals".

stats