Economia 29/05/2018

Catalunya lidera el nombre d'inversions de capital risc i privat d'Espanya, però Madrid rep el doble de diners

El volum d'inversions en territori català va créixer més d'un 47% el 2017 en comparació amb el 2016

Júlia Manresa
2 min
El 22@ torna  a atreure inversió  en oficines

MadridEl 2017 va ser un bon any per al sector del capital privat i el capital risc a Catalunya. El volum d'inversions de capital privat i capital risc va augmentar més d'un 47% el 2017 en comparació amb el 2016: va passar de 742,9 milions d'euros invertits el 2016 a 1.040,5 milions. Malgrat aquest augment, la Comunitat de Madrid va registrar unes xifres encara millors, amb un augment del 124% i gairebé el doble d'inversions, 2.457,10 milions d'euros. El que sí que encapçala Catalunya és el rànquing del nombre d'operacions, cosa que posa de manifest que, malgrat tenir més negocis on es va invertir capital privat, els negocis o les operacions en ells mateixos són més petits.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho manifesta l'informe que l'Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (ASCRI) ha presentat aquest dimarts. Si la inversió de Venture Capital i Private Equity (capital risc i capital privat) a Espanya va ser de 4.958 milions d'euros, el 49,6% d'aquests diners van anar a parar a Madrid i el 21% a Catalunya. En canvi, per nombre Barcelona va liderar les inversions amb 213 operacions del total de 625 que es van produir. Madrid en aquest cas en va concentrar 148.

Com s'explica aquesta bretxa pel que fa al volum invertit si Catalunya té més operacions? El motiu es veu clarament quan es miren al detall el tipus d'inversions dutes a terme. Catalunya (amb l'epicentre a Barcelona) concentra un nombre més elevat d'operacions petites, aquelles que corresponen a fases inicials de 'start-ups', mentre que Madrid compta amb operacions de més envergadura, destinades a l'expansió de negocis.

Així, el mateix informe mostra com Catalunya va concentrar 115,4 milions d'euros invertits només en fases inicials de negocis, mentre que en les mateixes fases Madrid va rebre 83,6 milions d'euros. En canvi, en fases del negoci més avançades o en compres de negocis o actius de negocis (el conegut com LBO i MBO en argot financer) Madrid concentra 1.281,4 milions d'euros i Catalunya només 571,9 milions. Així doncs, Catalunya és líder en 'start-ups' i nous negocis que necessiten petites quantitats per arrencar, mentre que Madrid és clarament qui acapara les grans operacions corporatives que impliquen capital risc i capital privat. Per això, quan ens fixem només en la inversió feta en 'start-ups' totes dues s'acosten amb 201,8 milions d'euros invertits a Catalunya i 236 milions a Madrid.

stats