Economia 17/06/2019

Catalunya queda fora de la primera divisió europea en innovació

La Comissió indica en dos informes que Suècia, Finlàndia i Dinamarca són els països més innovadors

Paula Clemente
2 min
Catalunya queda fora de la primera divisió europea en innovació

BarcelonaBona notícia per a Europa: per primera vegada, la seva innovació supera la dels Estats Units. Mala notícia, però, per a tots dos continents: continuen perdent terreny davant de les grans potències asiàtiques. I, enmig de tot això, una tercera informació: l'absència de Catalunya, i d'Espanya en general, que no reben cap tipus de menció en dos informes europeus que s'han publicat aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els estudis, denominats 'Quadre de comandament de la innovació europea' i 'Quadre de comandament d'innovació regional', els ha elaborat la Comissió Europea. Catalunya està entre les regions moderadament innovadores d'Europa, però queda per sota de la primera divisió. Lidera la innovació a Espanya, però tot Espanya està endarrerida respecte als principals països del continent.

Segons els estudis, Suècia és el líder innovador del 2019, seguida de prop per Finlàndia, Dinamarca i els Països Baixos.

Els informes divideixen les regions en quatre grups en funció del seu rendiment (innovadors líders, forts, moderats i modestos), i Catalunya i el País Basc queden dins del grup dels "moderats +". La resta de comunitats espanyoles estan en "moderats", "moderats –" i "modestos". Cap regió espanyola està en els dos primers grups, que identifiquen les zones més innovadores.

En l'apartat en què es desgrana el llistat d'aspectes remarcables dels diferents països segueix sense aparèixer-hi cap menció a Espanya. De França n'avalen el finançament i el suport prestat a la innovació; d'Alemanya, una inversió també ferma, i de Portugal, que siguin innovadors en el terreny de les pimes.

El 'Quadre de comandament d'innovació regional' diu, en aquest sentit, que el rendiment de la innovació de Catalunya ha crescut un 5% durant els últims anys. També s'informa que, en comparació amb la resta d'Espanya i la Unió Europea, destaquen positivament la sol·licituds de marques registrades i, negativament, la col·laboració innovadora amb les pimes.

En termes de rendiment de la innovació, superen Catalunya les comunitats de Cantàbria (8,4%), la Comunitat Valenciana (7,3%), les Illes Balears (que també han millorat un 5%), Múrcia (8,7%), la ciutat autònoma de Melilla (14,9%) i el País Basc (8,8%).

"El quadre de resultats de la Comissió ajuda els estats membres, les regions i la UE en general a aprendre els uns dels altres i a identificar en quins casos es necessiten reformes polítiques sobre determinades àrees per impulsar el lideratge d'innovació d'Europa", ha explicat la comissària de Mercat Intern, indústria, Emprenedoria i Pimes, Elżbieta Bieńkowska.

"La innovació és igual al futur del treball i el creixement –ha afegit el comissari d'Investigació, Ciència i Innovació, Carlos Moedas–. Per seguir endavant en la cursa global, tant la UE com els nostres estats membres han de continuar invertint i desenvolupant les polítiques adequades perquè la innovació prosperi".

stats