Economia 05/11/2015

Competència qüestiona la legalitat de la moratòria hotelera de Colau

L'Autoritat Catalana de la Competència diu que té efectes negatius i dubta de la proporcionalitat de la mesura

Xavier Grau
2 min
EN L’AIRE 
 El futur de la Torre Agbar com  a hotel de luxe està en mans del nou ajuntament.

BarcelonaL'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) té dubtes sobre la legalitat de la moratòria hotelera aprovada per Ada Colau a Barcelona, i considera que podria suposar una barrera d'entrada per als operadors i, per tant, afecta la competència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un document publicat aquest dijous, l'ACCO –que presideix Arseni Gibert– indica que les decisions de les autoritats que poden influir en el mercat s'haurien de sotmetre sempre a una avaluació d'impacte en la competència prèvia a aprovar-les, cosa que no ha succeït en aquest cas. A més, indica que la moratòria, ni que sigui temporalment –estarà en vigor durant un any–, suposa "l'establiment d'una barrera d'entrada al mercat de caràcter insalvable per a nous operadors".

Aquesta absència de nous operadors tindrà conseqüències en el mercat perquè, segons l'ACCO, suposa necessàriament "una disminució de les pressions competitives que senten els operadors incumbents", és a dir, els que ja estan en el mercat. L'ACCO recorda que la falta de competència té "efectes negatius en el benestar dels consumidors i usuaris en termes de varietat, de qualitat d'oferta, d'innovació i de polítiques de preus".

L'ACCO és un organisme que depèn de la Generalitat però, tot i així, també ha publicat dictàmens crítics contra algunes actuacions del govern català, com per exemple en la seva actuació respecte a les empreses de l'economia col·laborativa. Tot i això, l'ACCO és un organisme consultiu i els seus dictàmens no són vinculants.

Proporcionalitat

A més, segons Competència, la moratòria pot comportar "una minva de la capacitat d'atracció de Barcelona com a destinació turística" o, fins i tot, pot tenir "un impacte" en l'ocupació del sector turístic o dels serveis que hi estan relacionats. Per aquests motius, l'ACCO adverteix que la decisió de l'Ajuntament "comporta efectes negatius rellevants per a la competència en el mercat que condueixen a fer que sorgeixin, com a mínim, dubtes sobre la proporcionalitat de la mesura".

Però l'ACCO va més enllà i indica que la finalitat que persegueix la mesura "podria presentar algun problema de legalitat". En aquest sentit fa referència a la directiva europea de serveis, que segons l'ACCO probablement afecta aquest cas. Aquesta directiva estableix que les administracions no poden supeditar l'accés d'una activitat de serveis a la demostració que hi ha una necessitat econòmica o una demanda en el mercat. "En definitiva, doncs, es prohibeix que els poders públics puguin condicionar o limitar l'accés a una activitat de serveis en funció de si consideren que en una determinada zona hi ha un excés d'aquesta activitat", indica l'ACCO.

Per això l'ACCO, tot i no conèixer la nova regulació prevista per l'Ajuntament, considera oportú avisar dels "problemes en termes de competència que podrien presentar-se eventualment, així com dels dubtes de naturalesa legal". També recomana a l'Ajuntament que quan reguli el sector no eludeixi l'avaluació de l'impacte sobre la competència.

stats