Cunillera afirma que l'ampliació del Prat no és incompatible amb la fàbrica de bateries

La delegada del govern central demana "dades i estudis" als detractors del nou aeroport

2 min
Teresa Cunillera, delegada del govern central a Catalunya

BarcelonaL'ampliació de l'aeroport del Prat segueix sent motiu d'enfrontament entre administracions. La delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, ha defensat aquest dimarts el projecte que apadrina Aena i que ha trobat una forta contestació social i política pel seu impacte mediambiental. Però la representant del govern Sánchez també ha hagut de respondre a un nou inconvenient que genera l'ampliació de l'aeròdrom, que és, com va avançar l'ARA aquest diumenge, que resta possibilitats a la candidatura catalana a acollir la futura fàbrica de bateries del grup Volkswagen, en un projecte que tindrà una inversió aproximada de 3.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cunillera ha afirmat que tots dos projectes són compatibles i ha afegit que el govern central "no ha rectificat el seu compromís". Aquest compromís, però, no s'ha expressat mai de manera clara. La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va manifestar en el seu moment que la planta es faria "a prop de Martorell", però posteriorment aquestes paraules es van matisar i es va indicar que la planta podia anar a parar a qualsevol altra comunitat autònoma. Diverses fonts coneixedores de les negociacions sobre la planta que apadrina Volkswagen han expressat en els últims dies el seu pessimisme, fins al punt que veuen Catalunya fora de la terna de candidats. Aquestes mateixes fonts explicaven que el govern central vol equilibrar les grans inversions entre els diferents territoris per evitar greuges, i apuntaven que l'anunci de l'ampliació del Prat feia encara més difícil que la planta de bateries pogués acabar fent-se a Catalunya.

La delegada del govern ha aprofitat per qüestionar els arguments dels ecologistes demanant-los "dades i estudis" que validin la seva oposició a l'ampliació i ha insistit en l'argumentari del govern central: "Tots sabem que necessitem un aeroport competitiu", ha dit, i també ha afirmat que el projecte es farà "amb tota la seguretat i totes les garanties" de respecte al medi ambient. Pel que fa al possible veto de Brussel·les al pla, Cunillera ha sigut clara: "Crec que el projecte serà viable".

"Ciència o negacionisme"

Aquestes paraules, però, s'han trobat amb una nova càrrega frontal contra el projecte de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En un missatge a les xarxes socials, ha reiterat que cal reduir emissions i ha llançat una advertència: "Projectes com el de l'aeroport són una molt bona oportunitat per demostrar si s'està al costat de la ciència i s'aposta de veritat per una transició verda, o es practica el negacionisme".

stats