Mercat de fitxatges

Un altre Lara García deixa de ser executiu de Planeta

Pablo Lara, de la tercera generació, fitxa pel 'venture builder' de Zubi Group

3 min
Edifici del Grup Planeta a Diagonal de Barcelona.

BarcelonaDes que el 1949 José Manuel Lara Hernández va fundar Editorial Planeta sempre hi ha hagut el seu cognom entre els seus executius del que ara és una multinacional del llibre, la cultura, l'audiovisual, la formació i els mitjans de comunicació. De fet, el seu fill Fernando el va succeir al capdavant de la companyia, primer, i després de la seva mort en accident, ho va fer el seu germà, José Manuel Lara Bosch, fins al seu traspàs el 2015. Llavors va accedir a la presidència del grup el fins aleshores vicepresident, José Creuheras. Però dins de l'estructura hi havia membres de la tercera generació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els fills de José Manuel Lara Bosch van prendre el relleu com a executius del grup. José Lara García va ser conseller delegat, però va perdre el pols amb José Creuheras i el 2018 va ser apartat dels càrrecs directius, malgrat mantenir-se encara en el consell fins al 2021. Va ser llavors quan el seu germà Pablo Lara el va succeir al consell del grup. Pablo Lara era conseller i director general del negoci d'educació. Però aquesta mateixa setmana es va fer públic que deixava els seus càrrecs executius a Planeta, tot i que continua al consell d'administració. Ho anunciava la seva nova empresa en un comunicat: "Lara deixa el seu lloc executiu a Grupo Planeta per unir-se com a soci al venture builder que pertany a Zubi Group, el grup d'empreses d'impacte fundat per Iker Marcaide".

De fet, la sortida pot emmarcar-se dins dels últims moviments a Planeta. El mes de novembre passat va transcendir que els Lara García, posaven a la venda el seu terç en el capital del gegant editorial i mediàtic. Aquesta branca de la família va contractar Morgan Stanley per desfer-se de la seva participació. L'estiu abans s'havia produït un altre moviment. Va morir Maribel Lara Bosch, membre de la segona generació, sense descendència. L'empresa que va fundar José Manuel Lara Hernández tenia repartit el seu capital entre els fills de Fernando Lara Bosch (amb un 26% del capital), els fills de José Manuel Lara Bosch (un altre 26% del capital) i les seves ties Maribel Lara Bosch i Inés Lara Bosch, amb un 24% cadascuna. La mort de Maribel Lara es va resoldre repartint la seva participació entre les altres branques familiars, amb la qual cosa la participació dels Lara García va pujar fins al 34%.

Quan els Lara García van decidir vendre la seva participació, les altres branques familiars (els Falcó Lara i els Lara Hoces) van expressar la seva voluntat de continuar amb el projecte que comanda José Creuheras, que a l'octubre, la vigília de l'entrega del Premi Planeta, assegurava que Planeta mantenia l'estabilitat accionarial i no preveia sortir a borsa. Tot i això, era sabut que les relacions dels Lara García amb la resta de branques familiars s'havia deteriorat des que el 2018 es va mostrar la porta de sortida a José Lara García.

Pablo Lara García

Irene Boj

Directora general de Nutricia

Danone ha nomenat Irene Boj nova directora general de Nutricia, la divisió de Nutrició Especialitzada a Espanya, que pren el relleu de Patricia Oliva, recentment nomenada directora de Categoria Global a Danone SVP Plant-Based. Aquests nomenaments, tal com ha informat Danone, reforcen el propòsit de la companyia d'apostar pel coneixement intern i el talent femení als seus llocs de lideratge. Així, Boj passa a estar al capdavant d'una divisió considerada "clau" per Danone, com és Nutricia, que s'ha convertit en la primera divisió BCorp al sector de la nutrició especialitzada.

Irene Boj

Ignasi Portals

Managing Director d'Alantra a Barcelona

Alantra, la firma de serveis financers especialitzada en companyies de mida mitjana, ha reforçat el seu equip local d'Investment Banking amb la incorporació d'Ignasi Portals com a Managing Director a Barcelona. Portals compta amb més de 25 anys d'experiència a la indústria, havent treballat al Banco Santander des de 1996, on va ocupar diferents càrrecs directius a Barcelona i Madrid liderant equips de negoci i riscos. Durant els últims set anys, ha estat responsable del negoci de Corporate & Investment Banking de Banco Santander a Catalunya.

Ignasi Portals
stats