Economia 04/06/2019

L'economia catalana creixerà lleugerament per sobre de l'espanyola els pròxims dos anys, segons el BBVA

El banc estima que es crearan 126.000 nous llocs de treball

Leandre Ibar
2 min
El cap de recerca del BBVA, Miguel Cardoso, amb el director del banc a Catalunya, Xavier Llinares, aquest dimarts a Barcelona

BarcelonaL'economia catalana creixerà un 2,2% aquest any i un 2% l'any vinent, segons les previsions del banc BBVA. Aquestes xifres suposen que el producte interior brut català augmentarà al mateix ritme que l'espanyol durant el 2019, però una dècima més el 2020.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les raons que permetran a l'economia catalana continuar amb taxes de creixement positives és la moderació esperada del preu del petroli, que afavorirà el sector industrial i exportador. En aquest sentit, les exportacions catalanes també es veuran afectades positivament pel manteniment d'un tipus de canvi de l'euro més depreciat del que s'esperava inicialment, la qual cosa ajudarà a mantenir o incrementar les vendes a països de fora de la zona euro.

Segons el cap de recerca de l'entitat financera, Miguel Cardoso, les dades palesen la desacceleració de l'economia catalana i espanyola, pel context global de reducció del creixement. Tot i això, el PIB català continuarà incrementant-se els pròxims dos anys, malgrat "les menors contribucions de les exportacions industrials" –causades per les tensions comercials entre els EUA, la Xina i la UE– i una desacceleració del consum privat i del turisme.

Sobre el consum, Cardoso ha assenyalat que, durant els anys de la crisi, moltes famílies van ajornar decisions importants de compres –per exemple, adquirir un cotxe o béns de consum duradors, com electrodomèstics–, que es van dur a terme a partir de la recuperació. Aquest "consum estancat" va tenir un efecte positiu sobre el PIB que ara s'està "esgotant", ha explicat.

Segons l'informe 'Situació Catalunya' per al primer semestre del 2019, elaborat pel servei de recerca del BBVA, entre finals del 2018 i el 2020 a Catalunya es crearan 126.000 nous llocs de treball, cosa que permetria reduir la taxa d'atur per sota del 10% per primera vegada en diversos anys, però encara lluny del 6% d'abans de la crisi.

Sobre el mercat laboral, l'estudi calcula que, des de la segona meitat del 2017, Catalunya continua amb una ocupació per sota del seu potencial, si es compara amb la resta de comunitats autònomes. El BBVA indica que es va produir una caiguda de l'afiliació a la Seguretat Social a partir de l'agost del 2017, que es va recuperar parcialment un any més tard, però que, segons Cardoso, encara està 30.000 ocupats per sota de la xifra que li tocaria, com ja havia calculat sis mesos enrere. Cardoso ha assegurat que les dades no permeten discernir si l'impacte es va deure als atemptats de Barcelona i Cambrils o a la situació política.

A més, Cardoso ha indicat que la pujada del salari mínim interprofessional ha tingut un impacte molt petit a Catalunya, però a nivell espanyol sí que ha tingut "un efecte negatiu", tot i ser "molt preliminar" i "limitat".

stats