La demanda elèctrica cau un 3,7% la primera setmana del pla d'estalvi energètic

L'excepció ibèrica redueix la factura en 1.383 milions d'euros en dos mesos

3 min
Les mesures d'estalvi energètic inclouen posar l'aire condicionat a 27 graus.

BarcelonaNomés fa una setmana que ha entrat en vigor el pla d’estalvi energètic del govern espanyol i la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, no s’ha estat de fer-ne una primera valoració. Des de Maó, a Menorca, n'ha fet balanç per assegurar que les mesures tenen un efecte real i, a més, no s'ha estalviat enviar algun dard al PP, que s’ha mostrat crític amb les mesures.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest primer balanç de la primera setmana de funcionament del pla d’estalvi, la demanda elèctrica ha baixat a Espanya un 3,7% la segona setmana d’agost en comparació amb els set dies precedents, i un 1,8% respecte a la mateixa setmana de l’any anterior. El mateix ministeri, però, reconeix que la comparació és difícil per tres factors: la temperatura, amb una onada de calor; la laboralitat, ja que estem en període de vacances, i la recuperació postcovid, perquè un any enrere estàvem en plena pandèmia i l’economia encara funcionava a mig gas a causa de les restriccions. De fet, l’executiu espanyol ha fet càlculs corregits que, segons el ministeri, mostren una tendència a la baixa en el consum elèctric. Així, amb les correccions, la setmana de l’1 al 7 d’agost la demana elèctrica hauria baixat un 1,7%, mentre que la setmana del 8 al 14 d’agost –amb el pla d’estalvi plenament vigent– el descens seria del 6%.

Es miri com es miri, l’estalvi energètic aconseguit en aquesta primera setmana és encara inferior al 7% a què s’ha compromès Espanya amb la Unió Europea. Tot i això, la valoració que en fa la ministra és positiva, perquè hi ha hagut “una reducció important” del consum elèctric “en plena onada de calor”.

En aquest sentit, la ministra creu que part de l’estalvi es deu a una “més elevada sensibilitat de les llars i de les empreses en l’ús responsable de l’energia”, així com a les mesures que estableix el pla –encara que algunes no es compleixin totalment–, com ara una temperatura més elevada per als aires condicionats, l’apagada dels llums dels aparadors dels comerços a les deu de la nit i la dels edificis públics desocupats.

22 milions menys al dia

La ministra també ha valorat positivament l’impacte del topall al gas en el preu de la llum. La denominada excepció ibèrica ha permès un estalvi en dos mesos –del 15 de juny, quan va entrar en vigor, fins al 15 d’agost– de 1.383 milions d’euros, segons la ministra, uns 22 milions d’euros al dia. Així, Ribera ha explicat que mentre el preu del mercat majorista a Espanya és avui de 235 euros/MWh, a la majoria d’estats europeus se situa per sobre dels 500 euros/MWh.

La ministra ha defensat que, malgrat l’ajustament que s’ha de fer en el preu majorista de la llum per pagar a les centrals la diferència amb el preu real del gas, el preu de l’electricitat continua sent més barat a Espanya que en altres economies de l’entorn i, a més, ha assegurat que els preus dels futurs demostren que el mecanisme funciona, ja que cotitzen a 158 euros/MWh a Espanya per a l’últim trimestre de l’any, quan a França són 975 euros o a Alemanya 518 euros. 

La vicepresidenta ha criticat el “soroll” del PP amb el pla d’estalvi i ha demanat afrontar l’actual context de “manera unida” i no “trobar problemes en les solucions que proposa el govern”, ha dit. Davant l’impacte de la guerra d’Ucraïna, Ribera ha instat el PP a no “mirar al passat” ni adoptar mesures per d’aquí 20 o 30 anys. La ministra ha recalcat de nou que cal ser solidaris amb els socis europeus.

Demà, la llum més barata de tot l’estiu

El preu de la llum en el mercat majorista baixa aquest dijous fins als 208,96 euros el MWh, el preu més baix durant els mesos de juliol i agost, i un 62% inferior al màxim històric de 544,98 euros del 8 de març, poc després de l’esclat de la guerra d’Ucraïna.

El preu de 208,96 euros el MWh de demà és 140 euros inferior als 348,22 euros que pagarien els consumidors si no hi hagués el topall al preu del gas, conegut com a excepció ibèrica, segons les dades del mercat ibèric d’electricitat (OMIE). El preu a Espanya de l’electricitat és sensiblement inferior al d’altres economies europees, on en la majoria de mercats supera els 500 euros el MWh. Concretament, a Alemanya el preu per demà serà de 563,76 euros el MWh, a França de 553,62 euros i a Itàlia de 549,06 euros, mentre que al Regne Unit arribarà a uns 473 euros.

stats