Economia 12/11/2015

Fitch rebaixa el deute català a bo escombraria per la resolució del 9-N

Aquesta era l'única de les tres grans agències que no havia situat el deute català al nivell de porqueria. Afirma que hi pot haver "disturbis civils" però que "el procés d'independència no alterarà l'activitat econòmica"

àlex Font Manté
2 min
El conseller Mas-Colell i el ministre Montoro en la polèmica trobada del juliol.

BarcelonaL'agència de qualificació Fitch ha rebaixat el deute català dos graons i l'ha degradat a la categoria de bo escombraria en passar-lo de BBB- a BB. A més, l'ha situat en perspectiva negativa, fet que indica que hi pot haver més rebaixes en el futur. Segons una nota publicada aquest dijous al vespre per l'agència de qualificació, la causa directa de la retallada en la nota és la resolució de desconnexió aprovada pel Parlament el passat 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fitch era, a més de la més petita de les tres grans agències de qualificació, l'única que fins ara no situava el deute català al nivell d'escombraria. El 2012 ja ho van fer Moody's, primer, i Standard & Poor's després.

L'agència argumenta que fins ara mantenia la qualificació en un nivell més alt per l'existència del fons de liquiditat autonòmic (FLA), però afirma que ara ha rebaixat la nota en interpretar que –després de la resolució de desconnexió– no queda tan clara la cooperació entre Estat i Generalitat.

En la nota (que ha estat redactada des de Milà, Londres i Barcelona) Fitch alerta fins i tot d'un "probable augment de les tensions entre els dos governs i possible disturbis civilsCatalunya lidera el creixement econòmic de l'Estat

  • "La desviació ha estat causada pel fet que Catalunya hagi aprovat una resolució el 9 de novembre per formalment començar el procés per la independència".
  • "Fitch reconeix que el govern central té amplis poders per intervenir en els assumptes del Govern català (...). Siguin quines siguin les mesures que adopti el govern central, el resultat més probable és que creixin les tensions entre els dos governs i que hi pugui haver disturbis civils a la regió".
  • "L'economia de Catalunya s'està recuperant més ràpidament que la d'Espanya (...). Aquesta tendència està guanyant 'momentum' i probablement es mantindrà. En aquest moment Fitch assumeix que el procés d'independència no alterarà l'activitat econòmica".

Fitch acaba concloent que, si la situació política torna on estava, la nota de Catalunya també ho farà.

stats