Economia 31/08/2012

Standard & Poor's rebaixa el deute de Catalunya a bo porqueria per la demanda de pacte fiscal

L'agència considera que la votació al Parlament d'una Hisenda pròpia crearà tensions amb el govern espanyol, del qual Catalunya "depèn" per obtenir liquiditat

Dani Sánchez Ugart
1 min

BarcelonaL'agència de qualificació de riscos Standard & Poor's ha rebaixat aquest divendres dos graons la nota del deute de Catalunya, fins a situar-lo en bo porqueria. Passa de BBB- (aprovat baix) a BB (suspens), amb perspectiva negativa. L'agència justifica la rebaixa per les "tensions" que crearà la demanda de pacte fiscal amb el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat, la Generalitat ha qualificat de "polítics i desencertats" els arguments de l'agència per fer la rebaixa.

S&P es converteix així en la segona agència que suspèn el deute català, després que Moody's fes el primer pas el maig d'aquest any. La rebaixa arriba després que la Generalitat hagi demanat al fons de liquiditat autonòmic (FLA) un rescat de 5.000 milions d'euros per afrontar els problemes de tresoreria.

L'agència considera que aquesta demanda de pacte fiscal crearà "tensions" amb el govern espanyol, del qual Catalunya "depèn crucialment" per tenir accés a la liquiditat. En cas de fallida, consideren, Catalunya deixaria de pagar fins a un 50% dels seus deutes.

D'aquesta manera, el deute català només manté l'aprovat que li dóna Fitch, que va deixar-lo, també al maig, a un pas del bo porqueria.

stats