Operacions empresarials
Economia 03/08/2021

El govern espanyol autoritza amb condicions l'opa d'IFM sobre Naturgy

El fons australià, "satisfet" amb els requeriments establerts per l'Estat

2 min
Francisco Reynés, president executiu de Naturgy, en una imatge d'arxiu.

Madrid / BarcelonaEl consell de ministres ha autoritzat aquest dimarts l'opa del fons de pensions australià IFM sobre la gasista Naturgy –antiga Gas Natural–, tot i que la llum verda està subjecta a diverses condicions, segons ha informat la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Davant de l'anunci, IFM es va mostrar "satisfeta" per les condicions marcades per l'Estat, ha informat EFE. Per la seva banda, com ha fet des de l'inici de l'operació, Naturgy ha declinat fer comentaris sobre l'anunci del govern.

El govern exigeix a IFM que si finalment prospera la compra mantingui, en línies generals, una política de prudència tant pel que fa a l'endeutament i les inversions com a l’àmbit laboral. L'executiu posa com a condicions per acabar de donar el seu vistiplau que IFM doni suport a la inversió en "projectes de sostenibilitat vinculats a la transició energètica a Espanya". En aquest sentit, el govern vigilarà que IFM afavoreixi una política de dividends que permeti mantenir les inversions en aquest camp.

Així mateix, l'executiu espanyol demana a IFM que s'oposi a desinversions en filials de Naturgy que puguin posar en perill el transport i la distribució de gas, i que tingui una política d'endeutament que permeti al grup gasista mantenir una qualificació creditícia elevada, així com mantenir el deute de les filials estatals per sota dels límits recomanats per la CNMV.

Una altra de les condicions per a l'opa és que la gasista mantingui "una part significativa" de la plantilla que ara té a Espanya, que la seva seu es mantingui en territori estatal i que segueixi cotitzant als parquets espanyols, cosa a la qual ja es va comprometre. Actualment, Naturgy manté la seu central operativa a Barcelona, però no el domicili social, que va traslladar a Madrid en resposta al referèndum de l'1 d'Octubre.

Inversor a llarg termini

IFM va publicar la seva oferta d'adquisició al gener, quan va oferir 5.060 milions d'euros per un 22,7% de Naturgy. L'opa col·loca el preu dels títols de la gasista en 22 euros per acció, una xifra una mica quasi igual als 21,9 euros en què aquest dilluns es movia la gasista a la borsa espanyola.

En el moment de presentar-se l'opa, la Fundació La Caixa –principal accionista de Caixabank– controlava un 24% de Naturgy a través del seu hòlding d'inversions Criteria. En resposta a l'oferta d'IFM, Criteria va augmentar la seva participació en l'energètica fins al 29,9%, la qual cosa redueix les possibilitats que l'opa del fons australià arribi a bon port.

No obstant, el perfil d'IFM no és, en teoria, el d'un inversor que busqui rendiments elevats a curt termini. Com que es tracta d'un fons de pensions vinculat a un sindicat australià, fonts coneixedores de l'operació apunten que genera certa confiança tant a l'administració central com a la resta d'accionistes, ja que pot apostar per energia verda i per inversions a llarg termini.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors, el regulador borsari espanyol, ja va donar el seu vistiplau a l'operació al febrer, però en el context de la pandèmia la legislació requereix obtenir també l'autorització del govern espanyol, ja que es tracta de la compra de més del 10% d'una companyia d'un sector, l'energètic, considerat estratègic.

stats