Economia 04/04/2014

El govern espanyol contractarà 1.200 funcionaris aquest any

L'Estat anuncia una ampliació de plantilla i trasllats d'empleats públics per reforçar, sobretot, l'Agència Tributària

Elena Freixa
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la seva intervenció en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres / EFE

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres que el cos de funcionaris de l'estat creixerà amb 1.211 noves places que es crearan aquest 2014. També hi haurà mobilitat interna i es convocaran 1.688 promocions internes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Totes dues mesures, ha dit el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, prioritzaran reforçar sobretot els efectius disponibles a l'Agència Tributària. "La lluita contra el frau seguirà sent una prioritat, igual que el reforç dels àmbits de gestió econòmica", ha afegit.

L'Agència Tributària ampliarà en 166 persones els efectius i rebrà part dels trasllats interns. Per exemple, Montoro ha dit que treballadors qualificats de Correus es traslladaran per reforçar aquest organisme tributari.

Es tracta del segon any consecutiu que la plantilla de funcionaris de l'Administració General de l'Estat convoca noves places. En concret, l'any passat l'oferta pública d'aquest cos va ser de 572 persones. Les promocions internes s'incrementaran aquest any fins al triple de les que es van dur a terme durant el 2013.

A banda d'Hisenda, també creixeran altres àrees de l'administració, com els cossos i forces de seguretat (Policia Nacional i Guàrdia Civil) i per funcionaris d'administració local amb habilitació estatal, que segons la nova llei de règim local, ha de "controlar l'administració pública local", ha dit Montoro.

Malgrat la convocatòria de places per segon any, la plantilla del sector públic va continuar aprimant-se durant el 2013 a tots els estaments de l'administració. En total, es van destruir 121.400 llocs de treball, segons les dades de l'enquesta de població activa (EPA) de l'INE. La xifra equival a un descens del 4% dels efectius respecte l'any anterior.

D'aquests, més de 33.000 llocs de treball destruïts pertanyien a l'Administració General de l'Estat, mentre que a les comunitats autònomes la retallada de plantilla va superar les 94.000 persones.

Tot i l'entrada de nous efectius, la política de retallades, no cobertura de baixes i no reposició de jubilacions, va fer que el nombre total seguís baixant.

La destrucció al sector públic va ser molt superior a la que va patir el sector privat l'any passat, on es van perdre 77.500 llocs de treball.

El ministre Montoro ha donat a entendre que la retallada al sector públic pel que fa a plantilla ja no té més recorregut, ja que els 2,7 milions de funcionaris en total són un mínim que no es veia des del 2003, però no ha garantit que no continuï aprimant-se la plantilla per les jubilacions que puguin produir-se aquest 2014.

"L'ajust per pèrdua d'ocupació ja ha tocat fons, el que es dóna és un procés de jubilació que fa que les plantilles baixin però no per una pèrdua d'activitat", ha dit el ministre.

stats