Economia 04/06/2019

Henkel inaugura el seu nou centre per a la indústria aeroespacial europea a Montornès

La companyia ha invertit 35 milions en aquesta fàbrica, que té tecnologia pròpia de la indústria 4.0

Paula Clemente
3 min
La planta fabricarà adhesius per les ales dels avions o les turbines

Montornès del VallèsEn un polígon industrial a la vora de Montornès del Vallés, Henkel prepararà adhesius per a la industria aeroespacial d'arreu del món. L'empresa alemanya, coneguda per marques com Pritt o Loctite, ha inaugurat aquest dimarts una planta de producció que serà referència en aquest àmbit a Europa. Només hi ha una fàbrica que hi pugui competir a nivell intern, la dels Estats Units, i tot i així la planta catalana la supera tecnològicament.

La companyia hi ha invertit 35 milions d'euros, espera aconseguir entre 200 i 300 milions de facturació i pretén donar resposta a l'augment de la demanda de solucions d'alt rendiment, recolzant les tendències clau en la indústria aeroespacial mundial. “Farem adhesius amb diferents aplicacions estructurals, com enganxar ales d'avions o turbines”, ha explicat el cap d'aquest nou 'hub' europeu de Henkel, Jaume Anguera. “Tenim adhesius que poden protegir l'avió de la caiguda d'un llamp i que fins i tot li permeten seguir volant, o un adhesiu a terra que fa que l'avió pesi menys, generi menys combustible i sigui més sostenible”.

Tot això ho produiran en unes instal·lacions que compten amb zona de producció, laboratoris, oficines i magatzems i que s'estenen sobre una superfície de més de 14.000 metres quadrats, dels quals la fàbrica n'ocupa gairebé 3.000 i el magatzem, prop de 4.500. L'edifici, quan estigui 100% operatiu (el 2020, calculen) acollirà 70 treballadors. El que més en destaquen és que es tracta d'una planta d'última generació que utilitza tecnologies pròpies de la indústria 4.0. Processos automatitzats que no depenen del factor humà, que eviten problemes de qualitat o errades i que perfeccionen la seguretat dels treballadors o sistemes de traçabilitat que permeten seguir la vida del producte.

“La indústria aeroespacial és una part molt important del nostre portafolis, perquè implica una estratègia que es tradueix en solucions d'alt impacte que fan triomfar als nostres partners”, ha dit el vicepresident executiu de la unitat de negoci de tecnologia adhesiva, Jan-Dirk Auris. “El nombre d'avions es doblarà en els pròxims 20 anys, per això és un moment clau per obrir aquesta planta a Montornès”.

La fàbrica, que es va començar a construir la tardor del 2017, s'ha col·locat just al costat de les instal·lacions que Henkel ja té a Montornès. De fet, les personalitats presents en la inauguració han invertit gran part de seu discurs a destacar les bondats d'aquesta fàbrica que ja té més de 50 anys i en la qual, segons ha confessat el president de Henkel Ibérica, Rodolfo Schornberg, ja s'han invertit més de 50 milions d'euros l'últim any. De fet, segons ha dit Jan-Dirk Auris, el seu èxit va ser precisament un dels factors decisius per construir aquesta nova referència europea en adhesius aeroespacials.

“La decisió es va prendre molt ràpid”, ha explicat el vicepresident d'aquesta unitat de negoci. “Per tirar endavant una planta amb èxit necessites gent capaç, motivada i dedicada i molts anys de confiança; a Montornès tenim un bon històric, la infraestructura està familiaritzada amb l'alta expectativa del client i un gran sistema logístic, així que la decisió [de situar el nou 'hub' en aquest municipi] va ser bastant fàcil”.

Es tracta, a més a més, de la primera planta productiva a Espanya que obté la certificació Gold DGNB, “una certificació de sostenibilitat alemanya molt restrictiva que exigeix que Henkel demostri el que diu: que protegeix el medi ambient”, conclou Jaume Anguera. “Tenim caldera de biomassa i cèl·lules fotovoltaiques, recollim aigua de pluja per regar les plantes i aigües grises per racionar el consum d'aigua, i tenim un sistema intel·ligent d'energia i tres capes d'aïllament, entre altres coses”. I ha afegit: “Aquí es fan les coses ben fetes”.

stats