Immobiliari

El Govern vol prohibir els contractes de temporada fets per esquivar el topall als lloguers

La consellera de Territori, Ester Capella, afirma que ho vol aplicar abans de les eleccions perquè "és una urgència"

ARA
2 min
Vista aèria de Barcelona, que aquest dimarts ha demanat continuar aplicant la llei de lloguers.

BarcelonaLa consellera de Territori, Ester Capella, vol prohibir abans de les eleccions del 12 de maig que els propietaris esquivin el límit al lloguer oferint només contractes de temporada, que queden fora de la norma. En una entrevista amb l’ACN, Capella afirma que el Govern està buscant “les eines jurídiques necessàries” per frenar la fuga de contractes de lloguer permanents cap al mercat temporal. “És una urgència, perquè veiem diàriament com desapareix oferta de lloguer permanent”, assegura. Per a Capella, “vista la capacitat d’escapolir-se” de la llei de determinats propietaris, cal “buscar la manera de tancar portes”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els lloguers de temporada continuen guanyant terreny als convencionals i en ciutats com Barcelona ja representen el 30% del total, segons Idealista.

De fet, Capella tenia la intenció inicial de regular els contractes temporals amb una llei, però la convocatòria electoral ha obligat el departament de Territori a replantejar-s’ho i buscar les eines jurídiques per intentar aprovar la mesura en forma de decret urgent. “És evident que no podrem fer una llei amb tots els ets i uts, però buscarem la manera d’evitar aquest frau de llei. Ho intentarem”, ha insisteix la consellera: "El contracte és el que és i no el nom que hi poses. Des del punt de vista dels tribunals és sancionable".

Sobre el requeriment que va anunciar fa uns dies al govern espanyol perquè incorpori l'índex català en el càlcul dels topalls del lloguer, la consellera explica que la Generalitat encara no l'ha enviat i que tampoc ha rebut cap comunicació de l'executiu espanyol per arribar a un acord. El requeriment és el pas previ a la interposició d'un contenciós a l'Audiència Nacional. No obstant això, la consellera apunta la intenció d'esgotar la via de la negociació.

Capella sosté que la contenció de rendes és un "instrument que serveix per embridar el mercat quan està desbocat". "Hi ha moltíssima gent, joves i grans, que han de tornar a compartir habitatges, hi ha famílies que viuen en un mateix habitatge i en una societat moderna del segle XXI que ha de garantir drets dels ciutadans això és insostenible", raona.

"La Generalitat no fa desnonaments" 

Sobre les sol·licituds de desnonaments de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya el 2023 avançades aquesta setmana per Catalunya Ràdio, Capella puntualitza que només se n'executen al voltant d'un 20%. L'any passat hi va haver 655 ordres, un 27,2% més que el 2022. Segons la consellera, al voltant d'un 50% d’aquests habitatges són ocupats i si responen a casos de vulnerabilitat el procés l'acompanyen ls serveis socials de l'ajuntament corresponent. "La Generalitat no fa desnonaments", sentencia la consellera.

stats