El control dels lloguers

L'índex de control del preu dels lloguers, ajornat uns dies

El govern espanyol preveu que la mesura es publiqui al BOE aquest divendres

3 min
Habitatges de Barcelona en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL'índex de referència del preu del lloguer tardarà uns dies més del previst a veure la llum. La mesura més esperada de la llei d'habitatge estatal es publicarà al BOE a partir d'aquest divendres, segons han explicat fonts del ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana.

Aquest dimarts era l'últim dia d'un període de deu dies hàbils de consulta pública des que el ministeri d'Habitatge va publicar la mesura a la seva pàgina web, just fa dues setmanes. Si tot anava bé, l'índex havia de publicar-se al BOE dimecres. Però el ministeri ha informat que legalment cal habilitar 24 hores extra per respondre a totes les consultes plantejades per la ciutadania o altres institucions. Alhora, també ha d'esperar les consultes que hagin entrat a través d'altres registres, com els de les comunitats autònomes.

Un cop transcorregudes aquestes hores, el secretari d'estat d'Habitatge, David Lucas, firmarà la resolució perquè es publiqui al BOE, cosa que es preveu que sigui aquest divendres, 15 de març. Paral·lelament a la publicació de l'índex, també es podrà tramitar la declaració de zona tensionada a Catalunya, l'únic territori de l'Estat que ho ha sol·licitat, de manera que les dues coses poden arribar el mateix dia. La Generalitat finalment no hi ha presentat al·legacions.

L'expectativa sobre aquesta mesura és màxima: arriba mesos més tard del previst –la llei d'habitatge va publicar-se fa nou mesos– i després de visibles desavinences entre el govern espanyol i la Generalitat, que demanava que la incorporació de l'índex estatal incorporés també el català, elaborat pel topall de preus que va estar vigent a Catalunya durant divuit mesos, fins que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar parcialment la llei que el Parlament havia aprovat el 2020 per controlar els preus dels lloguers.

Els punts febles

Qui sí que ha presentat al·legacions ha estat Sumar, que ha traslladat una bateria de propostes de millora al ministeri, com la inclusió d'un règim d'inspeccions i sancions davant de possibles pujades excessives del preu per part dels propietaris. "Si aprovem una norma però no tenim la fórmula de com inspeccionar i sancionar els incompliments, no funcionarà", ha dit la portaveu del grup parlamentari al Congrés de Diputats, Gala Pin. De fet, aquesta és una de les principals demandes d'experts i associacions de llogaters perquè es pugui garantir el compliment de la mesura.

Sumar també ha demanat que en comptes d'establir un rang de preus, amb un valor mínim i un valor màxim, es publiqui el preu mitjà de la zona perquè serveixi realment per abaixar els preus en les zones més cares i tensionades. Un altre element que s'ha qüestionat els últims dies és el caràcter subjectiu de l'índex a l'hora de definir les característiques d'un pis, com si es troba en bon estat o està moblat. Sumar ha demanat que aquests criteris siguin objectivables, a fi que el propietari no sigui finalment qui tingui l'última paraula.

El grup municipal de Barcelona en Comú a l'Ajuntament de Barcelona va proposar ahir en la comissió d'Urbanisme crear una taula de regulació del lloguer amb la presència de diferents institucions per fer seguiment de l'aplicació de la llei d'habitatge. L'objectiu és la preparació d'informes mensuals de la zona tensionada amb dades de contractes firmats, l'evolució dels preus i els incompliments detectats.

Paral·lelament el Govern està treballant per aprovar abans que acabi l'any el reglament del Registre de Grans Tenidors per conèixer qui té aquesta consideració i, per tant, estarà exposat a aquesta normativa. L'índex de preus serà d'obligat compliment per als grans tenidors de zones tensionades –a Catalunya aquest criteri serà de 5 pisos o més en propietat, mentre que la llei d'habitatge estipula el mínim en més de 10 i deixa la porta oberta a les comunitats autònomes perquè ho rebaixin a 5– i també per als pisos que es posin al mercat de lloguer en aquestes zones per primera vegada en cinc anys.

stats