Economia 01/03/2019

La indústria espanyola, en retrocés per primera vegada des del 2013

L'índex del PMI alerta d'un decreixement a causa de la caiguda del comerç internacional

Ara
1 min
La indústria espanyola pateix pels efectes de la guerra comercial.

BarcelonaL'activitat del sector manufacturer d'Espanya ha entrat per primera vegada des de novembre del 2013 en terreny recessiu. Segons l'índex de gerents de compra (PMI, per les sigles en anglès), va baixar a 49,9 punts des dels 52,4 del mes de gener com a conseqüència de la desacceleració generalitzada a tot Europa davant del Brexit i les dificultats del sector de l'automòbil.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una lectura de l'índex PMI inferior a 50 punts implica la reducció de l'activitat, mentre que un resultat superior a aquest llindar suposa un creixement.

Les noves comandes van registrar, per primera vegada des del 2016, una disminució com a conseqüència del descens de les noves comandes d'exportació. El deteriorament de les noves comandes de clients estrangers va ser el primer en gairebé sis anys, cosa que reflecteix la caiguda de la demanda als països europeus i la de les vendes a la Xina.

Davant la reducció de les comandes, els treballs pendents es van reduir per segon cop en els últims tres mesos, mentre que el nivell de dotació de personal es va mantenir pràcticament sense canvis i va registrar el ritme d'increment més feble dels últims cinc anys.

"La desacceleració del sector està estretament relacionada amb un entorn de fabricació mundial cada vegada més desafiador, especialment en altres països europeus", ha assenyalat Paul Smith, economista d'IHS Markit, a Europa Press, i ha apuntat que el Brexit i els persistents desafiaments en la indústria de l'automòbil estan tenint un impacte en la demanda. "Atès que és poc probable que aquests desafiaments es resolguin a curt termini, sembla que el creixement es veurà limitat, inevitablement, en els pròxims mesos", ha afegit.

stats