Macroeconomia

La Reserva Federal allarga l'espera i segueix sense abaixar els tipus

La pujada de la inflació interanual als Estats Units frena la decisió de reduir el preu del diner

2 min
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, en una imatge d'arxiu.

WashingtonLa Reserva Federal dels Estats Units s'ha decantat per la prudència i manté els tipus d'interès dins la mateixa forquilla que ja havia deixat a la reunió del gener passat. Tot i que aleshores va anunciar que si l'economia avançava positivament hi hauria baixades aquest any, això no s'ha produït en l'esperada trobada d'aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Creiem que la nostra política de tipus està en el pic del seu cicle", ha dit el president del banc central nord-americà, Jerome Powell, en roda de premsa. Així, el preu del diner es continuarà movent entorn del 5,3%, el seu nivell màxim des del 2001 i que no ha canviat des del juliol passat.

Malgrat que al desembre la Fed va fer una previsió de possibles retallades en els tipus d'interès, no s'esperava que la inflació interanual dels Estats Units pugés fins al 3,2%. Les previsions de l'organisme sobre la inflació apuntaven a una suau baixada cap al 2,4% aquest any. I abans de prendre la decisió d'abaixar el preu del diner, l'organisme vol tenir la certesa que la inflació està sota control. Powell ha assegurat que la resistència de la inflació a principis d'any "no ha canviat la història en general", que és el fet que la inflació està baixant gradualment en un camí "ple de sots". El president de la Fed ha remarcat que estan centrats a fer tornar la inflació al voltant del 2%.

La reunió de la Fed d'aquest dimecres, malgrat no haver aportat novetats significatives sobre els tipus d'interès, sí que ha fet una actualització de les projeccions del desembre. Aleshores, s'havia expressat l'expectativa que els tipus baixessin a un 4,6% a finals del 2024 i un 3,6% en el tram final de 2025. Ara, la projecció que ha fet augura tres possibles retallades (tot i que no té per què complir-se) on el tipus se situaran al 4,6% a finals del 2024, per després baixar al 3,9% el 2025 i arribar al 3,1% el 2026. Aquest pronòstic per als pròxims dos anys és una mica superior al que s'havia avançat al desembre.

La decisió és molt rellevant també en l'àmbit europeu perquè històricament –i també des de la crisi de la covid i de la inflació– el Banc Central Europeu (BCE) ha pres les mateixes decisions que la Fed, però amb uns mesos de retard. L'organisme amb seu a Frankfurt ha anticipat que preveu la primera baixada, que alleugerà els crèdits d'empreses i famílies, als voltants del juny d'aquest any.

stats