Macroeconomia

L'estalvi de les llars es va disparar un 70% el 2023

La taxa es va situar en l'11,7%, la tercera xifra més alta de la sèrie històrica

2 min
Un comprador en un supermercat.

MADRIDDesprés de l'erosió patida el 2022 per culpa de l'escalada de la inflació, l'estalvi de les famílies es va tornar a recuperar al llarg del 2023. En concret, la taxa d'estalvi de les llars espanyoles es va situar en l'11,7% de la renda disponible, la tercera xifra més alta de la sèrie històrica i 4,1 punts per sobre de la taxa registrada l'any 2022, segons ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'estalvi es va disparar durant la pandèmia, perquè les famílies no podien fer moltes despeses pels confinaments i les restriccions, però el 2022 va caure per l'alta inflació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que el cost de la vida s'ha mantingut alt el 2023, sobretot perquè els preus dels aliments han continuat disparats, el fet que la inflació s'hagi moderat –el 2023 es van deixar enrere les taxes de doble dígit registrades un any abans– ha permès a les famílies espanyoles incrementar la bossa d'estalvis bruts fins als 108.139 milions d'euros al conjunt de l'any, un 70,6% més que l'any 2022, mentre que la renda disponible d'aquestes va créixer fins als 923.560 milions d'euros (un 11% més que l'any 2022), segons dades de l'organisme estadístic. A més, s'hi suma la recuperació del mercat laboral, que va deixar rècord d'afiliats a la Seguretat Social, així com un descens gradual de la taxa d'atur, que, tanmateix, continua sent de les més altes de la Unió Europea. També una millora –tot i que no al nivell de la inflació– generalitzada dels salaris.

Ara bé, després del cop econòmic del 2022, en què en plena reobertura de l'economia les famílies van veure com l'estalvi acumulat de forma forçada durant la pandèmia baixava amb comptagotes per poder fer front a l'escalada de preus, sobretot dels energètics, les llars també han optat per adaptar els seus patrons de vida davant el temor d'un nou increment del cost de la vida, així com pels tambors d'alentiment econòmic, com ha constatat el Banc d'Espanya.

En concret, en un informe publicat recentment per l'organisme supervisor, aquest destacava com entre finals del 2022 i durant el 2023 les llars espanyoles han optat per buscar alternatives a l'hora de fer la compra (optar, per exemple, per les ofertes); reduir la despesa; recórrer al crèdit, sobretot per al consum, i ampliar la seva oferta laboral, sigui buscant una segona feina o ampliant les hores de treball.

De fet, segons Eurostat (l'oficina europea d'estadística) la proporció de persones en situació de pluriocupació a Espanya va créixer un 6,8% entre el setembre del 2022 i el setembre del 2023, mentre que al conjunt de la Unió Europea va ser un 1%. D'aquesta manera, les famílies haurien buscat sortejar una nova erosió dels seus estalvis. Ara bé, com ha constatat també el Banc d'Espanya, aquest no està repartit de forma homogènia. Són les rendes altes les que acaben acumulant més estalvi i, de fet, les llars que tenen "molta dificultat" per arribar a final de mes van registrar un lleuger repunt de fins al 8,9% el 2023, segons l'Enquesta de Condicions de Vida de l'INE.

stats