La crisi de preus
Economia Macroeconomia 12/01/2024

El preu dels aliments es va mantenir pla per Nadal a Catalunya

El cost de la vida va augmentar un lleuger 0,1% al desembre i el creixement anual de l'IPC es va situar al 3,2%

3 min
Compradors en una peixateria d'un supermercat.

BarcelonaEl cost de la vida va augmentar, tot i que lleugerament, a Catalunya durant el desembre, un mes en què habitualment creixen els preus per la demanda derivada de les festes de Nadal. L'encariment de l'electricitat i dels productes d'oci i turisme va ser la causa principal de la pujada de la inflació, però el cost dels aliments es va mantenir pla després de mesos de pujades. Els carburants també van acabar l'any amb baixades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus) a Catalunya va pujar un lleuger 0,1% respecte al novembre, mentre que en comparació amb el desembre del 2022 l'increment va ser del 3,2%, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La pujada de la inflació el mes passat arriba després d'un mes de novembre marcat per la moderació de preus, en què aquests van disminuir en un notable 0,4% en un mes i en què la taxa de creixement anual havia sigut del 3,1%, una dècima menys que la registrada al desembre.

L'evolució dels preus fins al desembre
Índex de preus de consum (IPC) general i per a tres partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020

Al conjunt d'Espanya i tal com ja havia avançat el 29 de desembre passat, l'INE ha confirmat el creixement dels preus del 3,1% en l'últim mes de l'any en comparació amb el mateix mes del 2022, mentre que respecte al novembre el cost de la vida es va mantenir sense canvis.

La principal bona notícia per als consumidors és la moderació del cost dels aliments, després de mesos de fortes pujades. Tot i que el desembre és un mes marcat tradicionalment per l'encariment del menjar –fruit de la demanda més alta pels àpats nadalencs–, les dades mostren que aquesta partida del cistell de la compra es va mantenir sense cap canvi, de mitjana, en comparació amb el novembre, quan aleshores s'havien encarit un 0,2% i a l'octubre havien pujat un notable 1% en només un mes.

A més, el vestit i el calçat també van reduir preus, un fet que fa uns anys no es produïa fins al gener, amb l'inici de les rebaixes just després de Reis. No obstant això, aquest 2023 els articles de moda ja es van abaratir un 0,6% en relació amb el novembre, a causa –segons l'INE– de "les primeres baixades de preus de la campanya de rebaixes d'hivern", que cada any s'avancen una mica més, tant a Espanya com a Catalunya.

Així mateix, el transport també va ser una de les altres partides amb reduccions de preus, concretament del 0,9%, gràcies sobretot a la caiguda de preus dels carburants. La gasolina i el gasoil van encarar el Nadal amb els preus més baixos del 2023. Els diversos conflictes al Pròxim Orient –la guerra a Gaza i els atacs dels rebels houthis del Iemen a vaixells que circulen el mar Roig, una de les rutes més importants per fer arribar el petroli a Europa– no han tingut l'efecte esperat i el preu del cru s'ha mantingut estable o fins i tot ha caigut lleugerament als mercats internacionals, cosa que els consumidors catalans han notat a l'hora d'omplir el dipòsit. Malgrat això, com que les dades publicades aquest divendres són per al desembre, l'IPC encara no reflecteix les recents pujades de preus dels carburants d'aquest gener.

A l'altre extrem, l'electricitat es va tornar a encarir, mentre que la principal pujada es troba al preu dels productes d'oci i turisme, que van augmentar un 2,8% en només un mes, com acostuma a passar al desembre, una època de forta demanda d'activitats de lleure per les vacances.

Moderació gradual de la inflació subjacent

Així mateix, la inflació subjacent –la que no té en compte ni els aliments frescos ni l'energia, més volàtils– va augmentar un 3,8% respecte a un any enrere, una xifra notablement inferior a l'increment interanual del 4,5% registrat al novembre. Aquest indicador és un dels que més observen els bancs centrals per decidir les seves polítiques, per la qual cosa una reducció de la subjacent és un impuls més cap a una possible retallada dels tipus d'interès en els pròxims mesos.

De fet, els analistes esperen que els primers mesos del 2024 estaran marcats per una relaxació de la inflació, com ho demostra l'evolució del preu dels aliments, que al desembre va ser "significativament millor del previst", segons María Jesús Fernández, economista sènior del think tank Funcas. Tanmateix, l'organització indica en una nota que la tendència a la reducció de la inflació es podria veure compensada parcialment a l'alça al llarg de l'any per la reversió d'algunes polítiques públiques destinades a mantenir els preus a ratlla, com ara les rebaixes de l'IVA o els subsidis al transport públic.

stats