Regne Unit

El Regne Unit va entrar en recessió en la segona meitat del 2023

El Tresor vol abaixar impostos abans de les eleccions a canvi de tallar la despesa pública després, en un país necessitat d'inversions

2 min
Imatge de la City des d'un parc de Londres

LondresSegona mala notícia per segon dia consecutiu per al primer ministre britànic, Rishi Sunak. Si aquest dimecres les dades sobre inflació restaven en els mateixos nivells que el mes anterior, el 4%, aquest dijous les relatives al creixement, tot just publicades, han mostrat una caiguda del producte interior brut (PIB) del 0,3% en el darrer trimestre del 2023. Si s'hi afegeixen les xifres dels tres anteriors mesos, la conclusió és que el Regne Unit va entrar en una moderada recessió durant la segona meitat de l'any passat. En l'exercici total, però, els indicadors presenten un 0,1% d'augment, cosa que a la pràctica es pot considerar una línia totalment plana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La davallada de la producció a tota l'economia va ser motivada, en termes generals, per les caigudes de més de l'1% tant en la producció industrial com en la construcció. L'anàlisi més acurada de les xifres suggereix que els resultats experimentats van ser, principalment, una combinació d'inflació i tipus d'interès més alts, que han afectat la capacitat de despesa dels consumidors. Tot plegat va afavorir l'esmentada caiguda del 0,3%, més del que esperaven la majoria d'analistes.

Dos trimestres consecutius de caiguda de la producció acaben, abruptament, amb la promesa del govern conservador d'afavorir el creixement econòmic al llarg del 2023. No obstant això, des del número 11 de Downing Street, oficina del ministre del Tresor, Jeremy Hunt, es manté l'esperança que la caiguda sigui de curta durada. L'expectativa es fonamenta en la fortalesa del mercat de treball, que continua sent resistent, amb els salaris que acostumen a superar la inflació.

Les xifres posen de manifest un problema cantellut, però. En els darrers anys, la prosperitat econòmica de les llars del Regne Unit ha crescut a una fracció mínima del ritme que abans de la crisi financera del 2008. I aquesta evidència arriba quan, d'aquí uns mesos, els britànics aniran a les urnes per renovar el govern conservador o per posar fi a un regnat que el maig vinent arribarà ja a catorze anys. El 6 de març, d'aquí tres setmanes, el Tresor presentarà el seu pressupost per a l'any fiscal 2024-25. Informacions que revelen aquest matí mitjans britànics apunten que Hunt vol presentar rebaixes d'impostos. A canvi, però, hauria d'estrènyer encara més el cinturó de la despesa pública després de les eleccions, probablement al novembre. Suposaria, en opinió del laborisme però sobretot dels portaveus dels més prestigiosos think tanks econòmics del país, un altre tret al peu. Perquè el Regne Unit necessita, sobretot, una enorme inversió pública per millorar les seves infraestructures, imprescindibles per millorar la productivitat.

stats