Economia 12/10/2016

Madrid vol rebaixar fins al 39% el tipus màxim de l’IRPF als directius estrangers

Això eixamplaria la diferència amb el tipus màxim de Catalunya, que és del 48%

Ara
2 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. EFE

BarcelonaLa Comunitat de Madrid prepara una rebaixa fiscal per atreure directius estrangers. Els plans de la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, consisteixen a situar el tipus màxim de l’IRPF en només el 39%. Això deixaria l’impost en un nivell molt més baix del que té actualment a qualsevol altra comunitat, inclosa la de Madrid, on ara el tipus màxim és del 43,5%, i per suposat de Catalunya, on el tipus màxim que es paga és del 48%.

L’IRPF: Catalunya i Madrid

Segons revela 'Expansión', aquesta rebaixa d’impostos està motivada per l’interès de Cifuentes d'atreure directius que vulguin abandonar el Regne Unit quan aquest país deixi de formar part de la Unió Europea. És per això que la baixada en principi s’aplicaria a “directius i professionals altament qualificats” que traslladin la seva residència fiscal a Madrid, segons el rotatiu. Les persones beneficiades per aquest tracte en podran gaudir durant els primers 10 anys que visquin a la comunitat de la capital espanyola. Segons el diari, aquest pla ha estat elaborat per EY i es presentarà la setmana vinent.

Una nova 'llei Beckham'?

De totes maneres, tot i que el pla estigui teòricament dissenyat per atreure directius que ara resideixin al Regne Unit, la realitat és que l’informe que ha elaborat EY no planteja cap diferenciació entre tipus de treballador. L’únic requisit és que sigui una persona que denominen “impatriada”, és a dir, que s’ha traslladat des d’un altre territori a Madrid. Això significa dues coses: la primera és que potser també se’n podrien beneficiar les persones amb rendes menys sucoses que les dels alts directius. I la segona és que també gaudirien d’un tracte privilegiat els esportistes que fitxin per un club de Madrid, cosa que ressuscitaria a mitges la famosa 'llei Beckham', que permetia als futbolistes estrangers pagar només un 24% d’IRPF. Aquesta llei va ser modificada el 2010 i es va limitar a les persones impatriades que cobressin menys de 600.000 euros, cosa que 'de facto' excloïa els esportistes d’alt nivell.

En tot cas, aquesta és la proposta que Cifuentes té sobre la taula. Ara l’ha d’acabar de perfilar i serà la setmana vinent quan presenti la reforma definitiva.

stats