Economia 28/01/2018

Mor als 91 anys el fundador d'Ikea

El creador del gegant dels mobles era una de les 500 persones més riques del món segons 'Forbes'

Natàlia Vila
2 min
Mor als 91 anys el fundador d'Ikea

BarcelonaAls cinc anys, Feodor Ingvar Kamprad ja feia negocis venent llumins als seus veïns per aconseguir diners i ajudar la seva família. Ben aviat va ampliar la gamma de productes per incloure-hi llavors, decoracions nadalenques, llapis i bolígrafs. Era dislèxic i li costava concentrar-se a l’escola, però això no va impedir que als 17 anys fundés Ikea. El nom era el resultat de les seves inicials, la de la granja familiar on vivia, Elmtaryd, i la del seu poble, Agunnaryd. Era el 1943, però el negoci no va revolucionar el sector dels mobles fins al cap de tretze anys, quan va introduir els paquets plans en el transport. Aquesta idea li va permetre reduir espai i costos i, per tant, ajustar preus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fundador d’aquesta gegant cadena sueca de mobles i parament de la llar va morir dissabte, als 91 anys, a casa seva a Småland, al sud-est de Suècia, envoltat dels seus familiars més pròxims i després d’una “curta malaltia”, segons va informar ahir la companyia en un comunicat.

“El seu llegat serà admirat durant molts anys i la seva idea de crear un dia a dia millor per a la gran majoria continuarà guiant-nos i inspirant-nos”, va afirmar el director executiu i president del grup Ikea, Jesper Brodin.

Una vida marcada per la polèmica

Malgrat l’innegable èxit empresarial gràcies a la fundació d’Ikea, la vida de Kamprad no va estar exempta de polèmica. Va ser membre del Nou Moviment Suec, un grup d’extrema dreta que donava suport a partits feixistes europeus els anys 40, i per això va demanar perdó públicament.

També va ser molt criticat quan, als 70, va decidir traslladar el seu domicili de Suècia a Suïssa per estalviar-se els impostos del seu país. A més, entre el 2010 i el 2016 Ikea va arribar a eludir el pagament de 1.000 milions d’euros en tributs a la Unió Europea, segons consta en un informe que el grup parlamentari europeu d’Els Verds va fer públic fa dos anys. Segons el document, al qual va tenir accés l’ARA, l’empresa de Kamprad combina la senzillesa dels mobles amb una complexa xarxa societària en diversos països europeus i també en antics paradisos fiscals, per assegurar-se pagar menys impostos.

Malgrat que la revista 'Forbes' el considerava una de les 500 persones més riques del món, Kamprad mai en va fer ostentació. De fet, rebutjava aquesta imatge i era un ferm defensor de l’estalvi i la reducció de costos: conduïa un Volvo atrotinat, viatjava en classe turista amb companyies de baix cost i assegurava que tenia una casa modesta. En canvi, el seu negoci es va convertir en la cadena de mobles més gran del món.

El gegant Ikea disposa de 412 botigues i 149.000 empleats a tot el món i és present en una cinquantena de mercats. L’últim exercici fiscal (que en el cas d’Ikea va de l’1 de setembre del 2016 a finals d’agost del 2017), el grup va ingressar uns 37.000 milions d’euros i va obtenir un benefici net de 2.500 milions d'euros.

stats