Economia 08/10/2015

El nou futur de Nissan Barcelona: preveu 1.000 nous llocs de treball i més producció

Elena Freixa
2 min
La nova 'pickup' de Nissan Navara arriba a Barcelona després d'una inversió de 80 milions. MARTA PÉREZ / EFE

BarcelonaLa planta de Nissan a Barcelona culmina una renovació que serà estratègica per al seu futur. La producció de la nova 'pickup' Navara, que començarà en breu, és la cirereta d'una regeneració que fa un any i mig que va començar i que ha suposat l'arribada de tres nous models a la planta. L'empresa confia que en un termini de "pocs anys" el model arribarà a la producció màxima i podrà crear a la planta 1.000 nous llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La 'pickup', presentada aquest dijous a la planta, ha requerit una inversió de 80 milions d'euros, i s'ha renovat tota una línia de fabricació que es dedicarà en exclusiva a aquesta nova generació del Navara. Les properes setmanes començarà la producció per al mercat europeu i el volum creixerà progressivament durant l'any que ve per exportar-la també als mercats del Pròxim Orient.

En una segona fase, que l'empresa no ha fixat encara al calendari, la 'pickup' també es produirà des de Barcelona per a Renault (la marca aliada de Nissan) i per a Mercedes. Nissan confia llavors a arribar a una producció de 120.000 unitats, segons ha explicat el vicepresident d'operacions industrials a Espanya, Frank Torres. I serà llavors quan la plantilla haurà incorporat previsiblement els nous llocs de treball.

L'arribada d'aquest nou model s'ha fet esperar. Fa cinc anys que la direcció el va adjudicar a canvi d'una congelació salarial de la plantilla, en un moment en què el futur de la fàbrica catalana no era tan prometedor. Després van venir noves mesures de flexibilitat i una rebaixa salarial. "La història d'aquesta planta no ha estat fàcil, però hem aconseguit que sigui una història d'èxit i per això només puc donar les gràcies per la contribució dels treballadors. Sense vosaltres no hauria estat possible", ha dit el president europeu de Nissan, Paul Willcox.

La història de Nissan ha fet un gir de 180 graus. En 17 mesos, la planta catalana ha rebut la furgoneta NV200 elèctrica (que fabrica per a tot el món), ha començat a fabricar el turisme Pulsar i en breu incorporarà la 'pickup', ha repassat Torres. En total, la inversió de l'últim any i mig a la Zona Franca ha estat de 330 milions d'euros.

La nova 'pickup' fa el futur de la planta barcelonina més "robust", ha dit el president europeu de Nissan, i ha afegit que les instal·lacions entren al segment 'premium' de vehicles amb la nova Navara i es converteixen en un referent industrial de la marca a Europa per la seva qualitat.

Willcox ha recordat que aquesta fita arriba quan es compleixen 32 anys des que la fàbrica de la Zona Franca va produir el que va ser el primer totterreny de Nissan fet a Europa, el Patrol.

stats